Old school jazz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svoju mini turneju medunarodni sastav Alpen Adria Jazz Ensemble završio je koncertom na grožnjanskom Balwan Cityju u sklopu festivala Jazz is Back!. Iako je publike bilo u nešto manjem broju no prijašnjih veceri, preksinocnji program definitivno je zadovoljio ukuse i najzahtjevnijih ljubitelja «stare škole» jazza.

Ovaj sastav djeluje dvije godine, a cine ga troje saksofonista - Nevio Zaninotto iz Italije, Jure Pukl iz Slovenije i Mihael Erian iz Austrije, zatim bubnjar Andreas Mohay iz Madžarske i pijanist Renato Chicco iz Italije. Uz jazz standarde poput «I'll Remember April», «East of the Sun» ili pak «Some Other Time», Alpen Adria Jazz Ensemble predstavili su i nekoliko autorskih skladbi, medu kojima «Long Run» Jure Pukla te «Ends and Means» Renata Chicca. Svi clanovi benda su vrhunski poznavatelji jazza, a u svojim izvedbama držali su se okvira «stare škole» jazza, tako da su skladbe trajale po desetak minuta i više, jer su glazbenici, nakon predstavljanja uvodne teme, naizmjence svirali duge solo dionice, a povremeno bi «skrenuli» s teme te kroz razne improvizacije dotaknuli se i forme free jazza. Preksinocnji koncert predstavio glazbu prilicno zahtjevnu kako za interpretaciju tako i za slušanje, no publika koja se okupila na Balwan Cityju aplauzima je potvrdila da je rijec o izuzetno kvalitetnom jazzu.

Kao i prethodnih veceri, i preksinoc su koncert otvorili polaznici Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži – ovoga puta su nastupila tri mlada vibrafonista, Vid Jamnik, Matic Crešnik i Šimun Matišic, koji su uz «pripomoc» svog mentora Boška Petrovica izveli «Bag's Groove» i «Watermellon Man». Uz njih su nastupili i bubnjarka Lada Obradovic i saksofonistica Anna Kei te profesori pijanist Emil Spanyi i kontrabasist Ewald Oberleitner.


Podijeli: Facebook Twiter