Olakšice poslodavcima koji zapošljavaju

Mirando Mrsić održao je predavanju u prostorima HGK (D. MEMEDOVIĆ)
Mirando Mrsić održao je predavanju u prostorima HGK (D. MEMEDOVIĆ)

Od 1. siječnja 2015. stupile su na snagu brojne poticajne mjere za zapošljavanje mladih, a njima poslodavci mogu ostvariti mnogobrojne porezne olakšice, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predstavljajući u utorak istarskim poslodavcima i nezaposlenima poticajne mjere za zapošljavanje mladih u prepunoj sali HGK Županijske komore Pula.

Naveo je da poslodavci mogu biti oslobođeni plaćanja 17,2 posto plaće radnika, a što se odnosi na oslobođenje od tri doprinosa: na zdravstveno osiguranje (15 posto), zapošljavanje (1,7 posto) te ozljede na radu i profesionalne bolesti (0,5 posto). Dodao je da takvu olakšicu mogu ostvariti na razdoblje do pet godina na svakog radnika po kojem ostvare to pravo.

Izuzet javni sektor

Pored oslobađanja od plaćanja doprinosa, poslodavcima se nudi mogućnost da im država plaća od 30 do 75 posto plaće radnika na razdoblje do dvije godine. Malim i srednjim poslodavcima se nude veći poticaji, a manji onima s mnogo radnika.

- Javni sektor ne može koristiti potpore, osim programa stručnog osposobljavanja uz mjesečnu naknadu od 2.400 kuna, naglasio je te dodao da jedan od načina kako dobiti tu olakšicu je zaposliti radnika po ugovoru na neodređeno ili radniku koji ima ugovor na određeno ponuditi ugovor na neodređeno. Iznio je da se to odnosi samo na osobe koje imaju između 15 i 30 godina i posljednji dan kada mogu ostvariti tu olakšicu je dan prije 30. rođendana.

Rekao je da državi neće biti problem financirati aktivne mjere zapošljavanja s obzirom da su 31. prosinca 2014., dan prije nego su te mjere stupile na snagu, dobili 15 milijuna eura poticaja iz Europskog socijalnog fonda te da će do 2020. ukupno dobiti 132,54 milijuna. Iako, priznao je Mrsić, zbog manje uplata na doprinose za zdravstveno osiguranje mogao bi patiti ministar Varga.

Izlaganje ministra rada i mirovinskog sustava izazvalo je veliko zanimanje okupljenih istarskih poslodavaca i mladih koji su postavili niz pitanja. Odgovorio im je da mogu dobiti olakšicu ako je to prvi put da je zaposlena na neodređeno, osoba koju zapošljavaju.

(Ne)sigurnost za poslodavce

- Olakšica se može dobiti i ako se zaposli na neodređeno radnik koji u drugoj tvrtki radi na određeno, ali pod uvjetom da vlasnik tih dviju tvrtki nije ista osoba, pojasnio je. Poslodavce je zanimalo kako mogu biti sigurni da će olakšice vrijediti svih pet godina. Mrsić im je odgovorio da ako neka buduća Vlada to ukine neka onda glasaju protiv takve Vlade, a da njegova to neće učiniti.

Neki su pitali što ako poslodavac uruči otkaz tom radniku ili sam radnik otiđe iz firme. Ministar im je naveo da ostvarene olakšice u prošlosti neće trebati vraćati. Rekao je da se olakšice mogu ostvariti i za rad na pola radnog vremena. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter