Olakšicama do štednje energije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskoj nedostaje ustaljeni sustav subvencija kojim bi država poticala energetsku ucinkovitost, a po svemu sudeci tako ce i ostati, taj se zakljucak može donijeti iz svega što se moglo vidjeti i cuti na konferenciji o energetskoj ucinkovitosti i obnovljivim izvorima energije održanoj u Pazinu.

Organizator skupa u pazinskom Spomen domu, direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA), Valter Poropat izložio je statisticke pokazatelje o potrošnji energenata u Istarskoj županiji. Na prvom mjestu je i dalje drvo (36 posto), a slijede elektricna energija (33 posto), loživo ulje (21 posto), ukapljeni naftni plin (7 posto) i gradski plin (3 posto). Kucanstva troše 39 posto elektricne energije, industrija 32 posto, 20 posto ide na malo i srednje poduzetništvo, dva posto na javnu rasvjetu, dok gubici iznose oko sedam posto.

Najvecu priliku za uštedu elektricne energije u IRENA-i vide u boljoj toplinskoj izolaciji zgrada, postavljanju solarnih kolektora i štedljivijih rasvjetnih tijela. U takvu sanaciju «svojih» zgrada trebali bi prvo krenuti istarski (grado)nacelnici, smatra Poropat. No, labinski gradonacelnik Tulio Demetlika je primijetio da lokalne samouprave za to nemaju novca i da bi takvu adaptaciju trebao predvoditi privatni sektor.

Brojni su govornici, ponajprije vlasnici tvrtki koje prodaju energetski ucinkovite proizvode, istakli da je glavni problem što država ne daje gradanima porezne olakšice pri kupnji tih proizvoda, za razliku od zemalja EU-a.


Podijeli: Facebook Twiter