Olakšati život osobama s invaliditetom

S prijema za osobe s invaliditetom (N. LAZAREVIĆ)
S prijema za osobe s invaliditetom (N. LAZAREVIĆ)

U povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego u prostorijama Gradske čitaonice održali su prijem za predstavnike udruga osoba s invaliditetom Istarske županije i Grada Pule.

- Zadovoljstvo mi je istaknuti da postoji sjajna suradnja javnog sektora i osoba koje najbolje znaju prioritete osoba s invaliditetom da bi im osigurali lakši i dostojanstven život u društvu. Pokušavamo maksimalno osigurati sve aspekte i mogućnosti da bismo im izgradili što bolji život, rekao je okupljenim predstavnicima udruga župan Valter Flego, dok se gradonačelnik Boris Miletić zahvalio svima koji se zalažu da pomognu osobama s invaliditetom jer je najveća vrijednost, rekao je, biti human.

- Puno je teškoća u današnje vrijeme, ali cilj nam je provoditi misao vodilju da je najvažnije biti čovjek. Ideje koje smo dobili od predstavnika udruga osoba s invaliditetom su hvalevrijedne. Nije lako uvijek arhitektonski prilagoditi grad osobama s invaliditetom, ali trudimo se prilagođavati što više.

Upravo se uređuje jedna plaža za osobe s invaliditetom, a najbolji primjer dobre suradnje je TEKOP Nova koja zapošljava osobe s invaliditetom, osvrnuo se Miletić.

Uslijedila je prezentacija realiziranih projekata u 2015. i planova za sljedeću godinu istarskih i gradskih udruga osoba s invaliditetom, koju je prezentirao Davor Komar, predsjednik Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom. Iznio je, između ostalog, da udruge i sportski klubovi koji djeluju u Istri imaju ukupno 2.419 članova (bez Hvidre), te da u njima djeluju 463 volontera.

U prošloj su godini ukupno ostvarili 123 projekta, od čega četiri europska, a ukupni proračun iznosio im je 6,5 milijuna kuna.

Okupljeni su gradskim i županijskim čelnicima potom postavljali pitanja i iznosili prijedloge, a najveće su im želje da im višestambene zgrade budu pristupačnije, da se vrate zvučni semafori u Puli, da se uredi stacionar za osobe s invaliditetom bez roditeljske podrške, da se osposobe oni koji će pomoći udrugama u pisanju programa, da se nabavi specijalno prilagođen kombi, da se kvalitetnije financiraju sportski klubovi udruga, da se izgradi terapijski bazen u sklopu budućeg gradskog bazena, a bilo je i još mnogo drugih prijedloga i ideja. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter