Olakšati porezni teret obrtnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruženje obrtnika iz Pazina jucer je dodijelilo priznanja svojim clanovima koji su obilježili 10, 20 ili 30 godina rada.

Svecanosti je prisustvovao predsjednik Hrvatske obrtnicke komore Mato Topic, koji je najavio da ce od Vlade zatražiti da zaustavi trend zatvaranja obrta te potakne otvaranja novih na nacin da se u prve tri godine obrtnici izuzmu od placanja poreza na dohodak.

On podržava najavljeno smanjenje državnog aparata, a važnim smatra borbu protiv sive ekonomije koja guši obrtnike. Stoga ce zatražiti povecanje minimalnog godišnjeg poreza, jer smatra da se u tome krije neregistrirana djelatnost, a za suzbijanje sive ekonomije potrebno je, po njegovu mišljenju, izmijeniti Zakon o državnom inspektoratu.



Takoder ce predložiti uvodenje posebnog mirovinskog i zdravstvenog fonda za obrtnike, kako bi ih se socijalno zaštitilo. Podsjetio je da se HOK izborio za poništenje zabrane rada nedjeljom, izmjene zakona o duhanskim proizvodima kojima su spašena radna mjesta i za druge poticaje obrtništvu.

Pazinski gradonacelnik Renato Krulcic najavio je da Grad priprema nove antirecesijske mjere za obrtnike, kojima ce se poticati zapošljavanje na nacin da se novozaposlenim osobama sufinancira mirovinsko i zdravstveno osiguranje.


Podijeli: Facebook Twiter