Olah ciganska glazba na pozornici Monte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pretposljednji dan rovinjskog glazbenog festivala Gandusiana kojega organizira Pucko otvoreno ucilište bilo je u znaku olah ciganske glazbe te tradicijskih zvukova Južne Albanije. Stoga na ljetnoj pozornici Monte preksinoc nije nedostajalo veselice i plesa uz obje grupe koje su se predstavile publici - madarske skupine Romano Drom te albanskih sviraca, clanova skupine Fanfara Tirana.

Prvi su nastupali Madari koji gaje tradicionalnu olah cigansku glazbu cija se snaga nalazi u glasovnim igrama romskog jezika. Antal Kovacs - Anti, Antal Kovacs -Mate, Jozsef Balogh, Matild Dobi, Zigmond Rafael te Peter Bordas svojim su glasovnim i instrumentalnim, ali i plesnim izvedbama pred kraj nastupa podigli publiku na noge. Antal Kovacs za skupinu aranžira olah ciganske pjesme, ali ujedno i komponira nove na osnovu tradicionalnih melodija.

Nakon njihovog energicnog nastupa na binu se popelo cetrnaest clanova albanske skupine Fanfara Tirana koji u svojem muziciranju, izmedu ostalog, koriste saksofon, bas tubu, trubu, klarinet, klavijature, bubnjeve, tarabuku.

Glazbenici koji su docarali izvorni glazbeni stil Južne Albanije svojim su izvedbama rasplesali publiku koja im se pridružila podno bine. Ruke u zraku bile su tako sastavni prizor jucerašnjeg koncerta, a energicnost zvuka, kao i pomalo melankolicne note bile su prihvacene podjednakim intenzitetom.

Clanovi benda zapravo su najbolji glazbenici Tirane koje je okupio vokal Hysni Zela te su u ovom sastavu diljem Europe osvojili publiku. Njihov jucerašnji koncert bila je hrvatska premijera.


Podijeli: Facebook Twiter