Okusni wellness: Gastronauti borave u Istri

Dobrodošlica Gastronautima u hotelu San Rocco (Tanja KOCIJANČIĆ)
Dobrodošlica Gastronautima u hotelu San Rocco (Tanja KOCIJANČIĆ)

Članovi kluba Gastronaut, njih 50-ak među kojima je i 20 domaćih i stranih novinara, okupilo se danas u Brtonigli, u hotelu San Rocco, odakle su krenuli u dvodnevnu avanturu istraživanja gastronomskih užitaka Istre. Članovi tog kluba, kako je istaknula Karin Mimica, vodeći su hrvatski ugostitelji, stručnjaci u enologiji, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane i osobe koje smatraju da svojim angažmanom mogu doprinijeti unapređenju gastronomske kulture. Sastaju se četiri do šest puta godišnje i svaki je put domaćin okupljanja, na kojem se obrađuje zadana gastronomska tema, drugi objekt, odnosno grad.

Njihov je cilj svaki put naučiti nešto novo, usavršiti znanja, razmijeniti iskustva i kušanje jela i pića koje često rezultira donošenjem zajedničkog stava i predočavanje javnosti novih saznanja iz gastronomije. Ovaj je put tema druženja u Istri "Okusni wellness - vanilija i skiperski specijaliteti; Švoj". Mimica je objasnila da će degustirati nova jela, vina i maslinova ulja da bi otkrili utjecaj vanilije na raspoloženje gostiju, odnosno na koji način okusno utjecati na njihov dobar osjećaj.

Prva im je etapa bila hotel San Rocco, čiji im je vlasnik Tullio Fernetich, također član kluba Gastronaut, zaželio dobrodošlicu, zajedno s općinskim načelnikom Dorianom Labinjanom. Uslijedio je posjet vinskoj kantini obitelji Cattunar u Novoj Vasi, a kasnije večera u restoranu Navigare u hotelu Nautica na bazi ribe i morskih plodova, uz degustaciju maslinovih ulja, vina i ruma od melase i čistog soka šećerne trske. U subotu će tema biti list, pa će Gastronauti diskutirati kako ga najbolje spremiti i kada jesti. Prvo će obići uljaru Babić u Novigradu, pa vinariju Degrassi u Savudriji a zatim kušati švoju na razne načine u restoranu Badi u Lovrečici.

Organizatori ovog susreta su tvrtka Abisal s Klubom Gastronaut, turističke zajednice Umaga i Novigrada, te spomenuti ugostiteljski objekti. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter