Okusi, zvukovi i slike Izraela u Puli i Poreču

Nadia Štifanić, Elena Puh Belci, Valter Flego, Yossi Amran i Dorotea Kolić
Nadia Štifanić, Elena Puh Belci, Valter Flego, Yossi Amran i Dorotea Kolić

Građani Pule i Poreča te njihovi gosti moći će doživjeti tjedan dana Izraela i njegove kulture kroz programe objedinjene pod nazivom "Čarolija Izraela, ljeto u Istri" koji će se u Puli održavati od 3. do 9. kolovoza, a u Poreču od 7. do 9. kolovoza, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u pulskoj gradskoj palači.

Program organizira izraelsko veleposlanstvo uz pokroviteljstvo Istarske županije i Grada Pule. Kako je naglasio izraelski ambasador u Hrvatskoj Yossi Amrani, svi programi su besplatni, a bit će koncerata, degustacije izraelske hrane i jedna izložba fotografija.

Iz bogatog sadržaja organizatori ističu vokalni kvintet Carmel A-Cappella koji će otvoriti festival, zatim svjetski poznatog mentalista i "čitača" misli Liora Sucharda. Za ljubitelje klasične glazbe tu je gudački kvartet Carmel te večer opere u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu, a ljubitelji plesa doći će na svoje s nastupom plesne skupina Sheketak na Forumu.

- Sve je besplatno, ovo je naš poklon Hrvatskoj. Nadamo se da će ljudi uživati, kazao je Amrani te dodao da će glazbe biti svaku noć i bit će za sve ukuse, od rocka i jazza do opere. Program će obogatiti i poznati izraelski kuhar Shaul Ben Aderet koji će kroz jela koja bude pripremao predstaviti okuse, boje i mirise izraelske kuhinje.

U ime Grada Pule organizatorima se zahvalila dogradonačelnica Elena Puh Belci kazavši da "umjetnost, fotografija i gastronomija povezuju daleke zemlje". Istarski župan Valter Flego pohvalio se da je već dva puta bio u Izraelu i uvjerio se u sve kvalitete koje ova država ima.

- Svi znamo koji je doprinos Izraela europskoj kulturi, kazao je župan objasnivši da je ovakav program uklapa u prostor multikulturalne Istre.

Zahvalila se i dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić kazavši da je kulturno ljeto u Poreču već bogato, ali pozvala je ljude da dožive Izrael u Poreču jer će se program održati na reprezentativnim gradskim prostorima, u Eufrazijevoj bazilici i na Trgu slobode.

Tjedan izraelske kulture održava se već treću godinu zaredom u Hrvatskoj, prvi put u Istri, a ova godina je posebna za Izrael i zbog obilježavanja 65. godišnjice nezavisnosti. (M. RADIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter