Okusi zavičaja kao baština i tradicija

Kobasice (M. RIMANIĆ)
Kobasice (M. RIMANIĆ)

Danijel Flego ponudio je najbolje kobasice na kobasijadi u Svetom Bartolu na Motovunštini. Priznanje za drugo mjesto dobio je Vlado Jakus, a za treće Dean Šandak. Uz domaće istarske kobasice na kobasijadi u Svetom Bartolu ocjenjivala se i domaća malvazija, a najbolju je na ovogodišnjoj kobasijadi ponudio Neven Beletić, drugoplasirana je malvazija Marčela Kaligarija, dok je treće mjesto sa svojim vinom osvojio Mišel Fakin.

Ocjenjivanju je bilo izloženo 17 uzoraka kobasica i 11 uzoraka vina. Kobasice su ocjenjivali svi koji su ih dali na degustaciju, a vino je ocjenjivalo povjerenstvo sastavljeno od posjetitelja, osoba koje nemaju nikakve veze s ovdašnjim vinarima. Tako da, kako su na početku rekli organizatori Kaligari i Beletić, nitko nema utjecaja na krajni rezultat. Međutim na kraju ocjenjivanja ispostavilo se kako upravo oni imali najbolje vino, ali su im kobasice ostale u drugom djelu ocjenjivačke tabele.

Degustatori, ali i publika koja je nakon natjecateljskog dijela kobasijade kušala kobasice, slažu se kako su ove godine kobasice bile ujednačene kvalitete i kako je bilo prilično teško donijeti konačnu ocjenu. Međutim, treba reći kako je ova kobasijada posebna i po tomu što je natjecanje u ovom slučaju ponajviše povod za druženje. Ocjenjivanje i dodjela diploma i pehara je naravno počast najboljima, ali ostali sudionici na ovom zanimljivom druženju bez trunke zavisti čestitaju nagrađenima, jer i sami svojim odlukama sudjeluju u njihovoj pobjedi. Stoga kobasijada u Svetom Bartolu izgleda više kao druženje prijatelja u jednoj obiteljskoj atmosferi, a to redovito privlači i posjetitelje iz drugih krajeva, koji su ovdje uvijek dobro došli i prihvaćeni da uživaju u domaćim kobasicama i domaćem vinu.

Pravo na sudjelovanje na ovoj kobasijadi imaju svi koji do pola sata prije početka natjecanja donesu metar kobasice i litru malvazije, ako žele sudjelovati u izboru najboljeg vina. Nepisano je pravilo da pobjednik goste počasti prvoplasiranom malvazijom. Marčelo Kaligari kaže kako je ova kobasijada prije šest godina nastala kako bi se sačuvala tradicija pripreme domaće istarske kobasice i domaće malvazije. Dakle, pravo natjecanja imaju oni koji kobasice i vino proizvode po tradicionalnim receptima za svoja domaćinstva, a ne za tržište.

Na ovaj se način u Svetom Bartolu, u vrijeme kada se sve želi podrediti i propisati standardima, nastoji sačuvati izvorna domaća istarska kobasica i domaća malvazija. Organizatori na ovaj način žele sačuvati i mlađim naraštajima u naslijeđe ostaviti ukuse zavičaja koje su naslijedili od svojih predaka. Iako Kaligari ne krije želju da se manifestacija proširi, možda je ipak bolje da još neko vrijeme ostane ovako komorna, dok više mladih ne prihvati tradiciju proizvodnje domaće istarske kobasice i vina kao baštinu i naslijeđe svojih očeva i djedova, koja još uvijek odolijeva modernim tehnologijama u mesno-prerađivačkoj industriji. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter