Okusi tradicije povezuju Istru i Slavoniju

Kako od minimalnog broja namirnica složiti maksimalan broj jela pokazao je Dušan Černjul (Davor ŠIŠOVIĆ)
Kako od minimalnog broja namirnica složiti maksimalan broj jela pokazao je Dušan Černjul (Davor ŠIŠOVIĆ)

U sklopu projekta "Okusi tradicije", koji uz financiranje europskih fondova provodi pulsko otvoreno učilište Diopter u suradnji s otvorenim učilištima Andragog iz Županje te Studium iz Vukovara, danas je u AZRRI-jevoj edukacijskoj kuhinji na Gortanovom brijegu kraj Pazina održana radionica o istarskoj tradicijskoj kuhinji. Istarska je tradicijska kuhinja naime, uz slavonsku, sadržajna polovica projekta koji u svojoj osnovi ima istraživanje tradicijskih kuhinja Istre i Slavonije.

Na osnovu saznanja prikupljenih terenskim istraživanjima u sklopu projekta će se zatim održati eksperimentalni tečajevi za kuhare regionalne tradicijske kuhinje, sastavit će se i objaviti trojezična (hrvatsko-talijansko-engleska) kuharica s po 25 recepata iz Istre i Slavonije, i na osnovu cjelokupnog ovog jednogodišnjeg projekta (koji traje od lanjskog do ovogodišnjeg listopada) sastavit će se nastavni program, s ciljem njegove službene verifikacije, za stručno usavršavanje već školovanih kuhara u specijaliste regionalne kuhinje.

Pozivu na ovu radionicu odazvalo se dvadesetak istarskih profesionalnih kuhara, ugostitelja i turističkih djelatnika, koje je ravnateljica učilišta Diopter Maja Milevoj najprije upoznala s cjelokupnim sadržajem i ciljevima projekta "Okusi tradicije", i pozvala ih da se uključe u prvi - i to besplatni, budući da se financira iz projektnih sredstava - program edukacije koji će se u Puli održati od 5. svibnja do 10. lipnja.

Tečaj će trajati 150 sati teorijske i praktične nastave, i budući da je to program usavršavanja, na njega se mogu upisati polaznici koji već imaju neku kuharsku kvalifikaciju. Nastavni program obuhvaća prepoznavanje, obradu i prezentaciju tradicijskih namirnica, učenje pripreme tradicijskih jela (i istarskih i slavonskih, a polaznici istovjetnog tečaja u Slavoniji također će učiti i istarska i slavonska jela), te osnove poduzetništva i higijenskih propisa.

U trenutačni radni izbor istarskih jela koja će se naći u budućoj kuharici i nastavnom programu tako ušli su: istarska supa, fritaja sa šparogama, pljukanci, pasutice, ravijoli, štrunjci, tarafulji, maneštra od koromača, maneštra od stupane trukinje, fuži, šugo od kunelića s njokima, šugo od boškarina, žgvacet od kokoše, janjetina pod čripnjon, ombolo giravolta s kapuzon, puževi s palentom, rižoto od priljepaka, salata od rakovice, srdele na savor, brodet, salata od radića i krumpira, salata s ocvirkima, labinski krafi, pinca i jajarica te bucolaj.

Nakon teorije ponešto prakse je polaznicima radionice pokazao kuhar Dušan Černjul. Polazeći od nekoliko namirnica spominjanih u prethodnim izlaganjima: šparoge, fritaja, plećka giravolta, pljukanci, palenta, verzota, kombinirajući ih međusobno pred gledateljima je pripremio desetak različitih. Posebno je bilo zanimljivo jelo koje je nazvao "destrukcija fritaje sa šparogama" -Slična radionica održat će se sljedeći tjedan sa slavonskim partnerima u projektu, u Vukovaru i Županji, a početkom svibnja kreću spomenuti besplatni tečajevi za kuhare regionalnih kuhinja. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter