Okusi tradicije: Jelovnici Slavonije i Istre

Etnologinje sa zagrebačkog Instituta u lišijeri obitelji Bratulić u Svetom Petru u Šumi (D. ŠIŠOVIĆ)
Etnologinje sa zagrebačkog Instituta u lišijeri obitelji Bratulić u Svetom Petru u Šumi (D. ŠIŠOVIĆ)

Iako je istarska tradicijska prehrana već mnogo puta istraživana, o njoj su pisani publicistički i znanstveni radovi, a našla se i u nekoliko objavljenih kuharica, tradicijska gastronomija će kao istraživačko područje uvijek biti vrlo podatna, pogotovo kada istraživanje ima inovativni cilj.

Takav je cilj naime postavljen u projektu "Okusi tradicije" koji se provodi u suradnji Otvorenog učilišta Diopter iz Pule s pučkim otvorenim učilištima Andragog iz Županje te Stadium iz Vukovara, a financiran je novcem iz europskih fondova.

Njegovo je provođenje započelo terenskim istraživanjima lokalnih i regionalnih gastronomija u Istri i Slavoniji, na osnovu kojih će se napraviti etnološki elaborat i tiskana kuharica s receptima istarske i slavonske kuhinje.

U nastavku projekta provest će se besplatna edukacija ukupno 60 kuhara iz Istre i Slavonije kroz obrazovni program u trajanju od 150 nastavnih sati, a rezultat projekta trebao bi biti osmišljeni i verificirani nastavni program za obrazovanje odraslih, odnosno za njihovu kvalifikaciju ili prekvalifikaciju u zvanje specijalist tradicijske kuhinje.

U provođenju terenskog istraživanja s učilištima uključenima u projekt surađuju stručnjaci iz zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku, čije smo istraživačice presreli tijekom terenske obrade u Svetom Petru u Šumi.

Etnologinje Marina Blagaić Bergman, Melanija Belaj i Jelena Ivanišević Caput sličan su posao već obavile na dijelu zadanog terena u Slavoniji, a ovih dana u Istri obavljaju prvi dio istraživanja kojim nastoje sistematizirati informacije i stavove ispitanika o tome što čini tradicionalnu istarsku kuhinju te koliko je njene izvornosti opstalo u današnjem svakodnevnom pripremanju jela, kako u kućanstvima tako i u ugostiteljstvu.

"Uočili smo mnogo više sličnosti između Istre i Slavonije nego što smo ih očekivali, recimo kroz načine upotrebe osnovnih namirnica, poput brašna i jaja, i minimalnu zastupljenost mesa. Zanimljivo je da su nas kazivači u Slavoniji uvjeravali da se kod njih uopće ne jede toliko mesa koliko se uobičajeno misli, a tradicije sušenja mesa slične su u Slavoniji i Istri, iako su proizvodi različiti", sažela nam je prve dojmove susreta s terenom Marina Blagaić Bergman.

Iz dosadašnjih saznanja može se zaključiti, naglašava ona, da obje regije karakterizira relativno siromašna kuhinja u kojoj se svega nekoliko namirnica vrlo maštovito kombinira u raznim jelima. (D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter