Jalapeňo, chipotle, poblano, ancho chili, guajillo, serrano peppers…samo su neka od imena čili papričica o kojima su u petak zanimljivu gastro radionicu održali američki masterchefovi koji ovih dana borave u vrsarskom resortu Belvedere gdje se do nedjelje održava manifestacija "Taste of Texas in Croatia - Okusi Teksas u Istri". Gostovanje desetero američkih master chefova, članova američkog ogranka svjetske organizacije World Master Chef Society inicirao je chef Paulo Šverko iz vrsarskog restorana Fančita, a podršku su pružili općinska Turistička zajednica i Maistra, te je manifestacija prerasla u zanimljiv događaj koji uz gastro-turističku ima i edukativnu stranu.
Masterchef Andre J. Bedouert svoju je publiku, sastavljenu od učenika ugostiteljskih škola iz Pule, Poreča i Rovinja, te kuhara iz Maistre i nekoliko istarskih restorana, kroz svoju radionicu upoznao s osnovnim razlikama među vrstama čili papričica. Govorio je o tome kada i kako ih koristiti, odnosno kada koristiti svježu i suhu čili papričicu, kako ih dozirati, te kako napraviti neke od poznatih salsa s čilijem i u kojim ih jelima koristiti. Sve je to naravno učinio uz primjere, jer su američki kuhari sa sobom donijeli čili papričice. A primjera je uz one poznate, bilo raznih, sve do toga da se da se čili koristi i u čokoladi, čaju, s ananasom…
Uz edukativne radionice, masterchefovi su proteklih dana obišli susjedne gradove i upoznali neke od istarskih delicija, te pripremali baze za različite specijalitete koje će ponuditi na gala večeri koja će se održati večeras u 19 sati restoranu resorta Belvedere. Gostima će ponuditi i neke od istarskih namirnica pripremljene na teksaški način, a na meniju su između ostalog dimljena juneća rebarca sa slatko-kiselim kupusom, pečeni odojak u taco tijestu sa slatko-ljutim povrćem, punjena teksaška palačinka s fileom od brancina i dimljenog sira, teksaški crveni grejp s čili papričicom, uz neizostavne nachose, tacose, quesadillas, margarite i druge specijalitete. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)