Zdravlje s mediteranskog stola
Mediteran pocinje tamo gdje su kapare samonikle, davno su rekli stari Rimljani, a kapare su sa specificnom aromom zacin mnogim jelima te su poznate i kao ljekovita biljka i afrodizijak. U topla jela dodaju se na kraju kuhanja da bi se sacuvala aroma. Poznata dalmatinska salata od hobotnice bit ce ukusnija ako se dodaju kapare. Koriste se u umacima za tjesteninu s malo maslinova ulja i cešnjaka.
Indijci su najosvješteniji i razmišljaju što jedu
Kako jedeš, tako misliš, indijska je poslovica, koja dokazuje kako Indijci razmišljaju o onome što jedu. Glavni zacin, curry u prahu, dobro je cuvati u tamnim staklenim bocicama jer kurkuma (sastojak mješavine curry) gubi boju i oštrinu izlaganjem izravnom svjetlu.
Bogatstvo utjecaja meksicke kuhinje
Slast meksicke kuhinje nastala je prožimanjem indijanske, kreolske i španjolske. Nezaobilazna namirnica je tortilla, beskvasni kukuruzni kruh, a koristi se kao omotac za meso, povrce, salate i sir. Kukuruz je glavna žitarica.
Japanska je kuhinja raj za vegetarijance
Japanski tofu, miso (bistra juha od fermentirane soje), sushi (nisu svi sa sirovom ribom) i zeleni caj postaju planetarno popularne namirnice. No, sojin umak (svijetli, tamni i tamari) neizbježan je pri pripremi svih namirnica ili kao umak za vec pripremljenu hranu.