Okusi Istre uz jazz u sklopu umaškog ATP-a

Kuhari se iskazuju u pripremanju istarskih delicija
Kuhari se iskazuju u pripremanju istarskih delicija

Ovogodišnji, 24. Vegeta Croatia Open Umag, teniski turnir koji će se od petka do 28. srpnja odvijati na stadionu Stella Maris i oko njega, i ovaj će put uz atraktivna sportska, donijeti i razna druga događanja. Jedno od njih je Istra Gourmet Festival, manifestacija koja se odvija četvrtu godinu zaredom i kroz ležerno i opuštajuće druženje svjetskoj i domaćoj publici predstavlja sva kulinarska bogatstva Istre i svjetske novitete.

Sve se odvija u teniskom centru pored glavnog stadiona uz nekoliko novosti. Jedna od njih je potpuno nova zona "Taste Istria & Jazz", osmišljena kao wine & gourmet revija biranih istarskih delicija, s naglaskom na uživanju u delicijama terroira. Tu će se predstaviti najbolji istarski vinari: Kozlović, Coronica, Degrassi, Cuj, Kabola, Cattunar, Matošević, Benvenuti, Franc Arman, Laguna vina, Veralda, Trapan i Peršurić, te moći će se isprobati sirevi Stancije Kumparička, Agrolagune, Žigante tartufi i pršuti Pisinium. Da bi sve to "leglo" uz laganu glazbu pobrinut će se jazz kvartet Ante Gelo band, koji će kroz sve dane manifestacije biti ekskluzivna glazbena podloga.

Druga novost je Istria Gourmet Restoran by San Rocco, koji se sastoji od dnevne ponude međunarodno priznatog brtoniškog restorana San Rocco, člana udruge mladih restoratera Europe (Jeunes Restorateurs d'Europe), koji će predvođen svojim chefom Zoranom Čobanovom i uz podršku vrhunskih vinara sjeverozapadne Istre pripremati a' la carte i dnevne degustacijske menije i tematske večeri. Maštu gurmana dodatno će zagolicati i gostovanje dvaju renomiranih restorana: u subotu 27. srpnja jedan od njih je Agli Amici iz Udina, također član JRE koji je lani dobio i drugu Michelinovu zvjezdicu. Drugi gost posljednjeg dana, u nedjelju 28. srpnja je Tomaž Kavčić, iz slovenske konobe Pri Lojzetu, poznat po izuzetnoj kreativnosti i inovativnosti.

Tu su i već poznate lokacije - Naša kužina, koju čine tri najbolja restorana u klasteru sjeverozapadne Istre, konobe Nono i Bušćina, te Food i Wine Primiza iz San Rocca koji će posjetiteljima predstaviti svoje specifičnosti kroz menije istarskih specijaliteta po povoljnim cijenama, a zadnja dva dana manifestacije i posebne riblje i mesne menije.

Za one koji žele krenuti u istraživanje vinske priče, tu su "Skrivene čari istarskih vina", dnevne tematske degustacije najinteresantnijih istarskih sorti i proizvođača, koje počinju u nedjelju, 21. srpnja i traju do zadnjeg dana turnira. U pauzi između večernjih mečeva publika se ovdje može osvježiti, zabaviti i produbiti svoja znanja o istarskim vinima kroz koje će ih voditi istarski vinari i sommelieri Hrvatskog sommelier kluba. Degustacije su besplatne, a potrebno je rezervirati mjesto. Za one koji još žele uživati u vinskoj priči od petka to mogu učiniti na dijelu Vinistra, posebnoj vinskoj ponudi najbolje ocijenjenih vina s ovogodišnje Vinistre uz stručno savjetovanje sommeliera. Detaljan program Istra gourmet festivala s menijima, cijenama i posebnim ponudama može se pogledati i na službenoj web stranici turnira www.croatiaopen.hr. (V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter