Okusi Istre pred talijanskim strucnjacima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jedinstvenoj atmosferi trevižanskog hotela Relais Monaco i tamošnjeg restorana La Vigna karakteristicni zvuci venecijanske glazbe uveli su stotinjak uglednih uzvanika u vecer posvecenu istarskoj kuhinji.

Cast i zadatak da uzvanicima docaraju okuse i mirise Istre dobili su predstavnici pulskog restorana Vela Nera i vinska kuca Roxanich.

Ideja o kulturno-gastronomskom druženju pod nazivom "Venecija upoznaje Europu", koje kroz pet veceri ujedinjuje glazbene doživljaje s biranom hranom, potekla je od poznate talijanske eno-gastro revije Papageno. Njihovo kulinarsko putovanje orijentirano je na europske regije s razvijenom vinarskom proizvodnjom te se u ovoj lepezi, uz Veneto, Austriju, Francusku i Sloveniju, našla i Istra.

Svoja kulinarska umijeca pokazali su chef Vele Nere Damir Modrušan i vrsni slasticar Robert Peric. Da bi se okusi jela što bolje sljubili s vinskima pobrinuo se sommelier Sandi Paris s ponudom iz Roxanicheva podruma.

Izazov je za istarske predstavnike bio tim veci jer su medu uzvanicima bili predstavnici iz javnog i kulturnog života regije Veneto, profesionalni novinari iz podrucja eno-gastronomije, opinion makeri, predstavnici i strucnjaci talijanskog udruženja sommeliera, akademije talijanske kuhinje, slow fooda, vodica Espresso i poznati talijanski industrijalac Luciano Benetton.

U pripremi jela Modrušan i njegov tim snage su udružili s šefom kuhinje restorana domacina Filomenom Mimmom Salernom, a gostima su ponudili pet sljedova. Uvertira je bila krem juha od slanutka i oštriga, a nastavilo se s mekanim kozjim sirom na povrtnoj salati, fužima s divljim šparugama i premanturskim rakovicama te roladom od tijesta punjenom aromaticnim travama i skutom uz janjece kotlete omotane pancetom. Prije deserta gosti su predahnuli uz sorbeto od limuna, a za kraj su se zasladili tortom od cokolade i kakaa, zacinjenom teranom i maslinovim uljem te ukrašenom trešnjama prelivenim medom od akacije.


Podijeli: Facebook Twiter