Okusi Istre na beogradskom stolu

Doris Cerin educirala je osoblje beogradskog Lovca o istarskim specijalitetima
Doris Cerin educirala je osoblje beogradskog Lovca o istarskim specijalitetima

Istarski pršut i ovčji sir, jota, te pašta s boškarinom, neke su od istarskih delicija koje su nedavno imali prilike isprobati gosti poznatog beogradskog restorana Lovac, u kojemu su održani Dani istarske kuhinje u režiji porečkog restorana Peperoni i tamošnjeg distributera vina Terra Divina.

Voditeljica Peperonija i kuharski znalac Doris Cerin u desetodnevnom gostovanju kod Lovca s njihovim je personalom provela tečaj pripremanja istarskih specijaliteta i za ovu priliku odabrala neke od delicija koje su tamošnjim gurmanima najbolje prikazale okuse i mirise Istre.

Pored spomenutih, bile su tu i salata od liganja i hobotnice, maneštra od bobića, crni rižoto, file od orade s povrćem, biftek s tartufima, a za desert fritule, palačinke s domaćom marmeladom od jabuke i naranče, te kruške u crnom vinu i medu. Svako od ovih jela gosti su imali prilike iskušati s vinima iz poznatih istarskih podruma, Cattunara, Claia, Matoševića, Rossija, Roxanicha i Trapana. 

- Bilo je to naše prvo gostovanje u inozemstvu, a treba reći da smo osim prezentacije istarskih delicija, educirali personal restorana, ne samo kuhare nego i konobare, da bi znali prezentirati naša vina i jela, jer će nakon škole istakle kuhinje Lovac sigurno na svom meniju ostaviti i pokoji istarski pjat. Restoran nudi svoja srpska nacionalna jela, pa je zanimljivo je da je tijekom našeg predstavljanja bilo situacija da su recimo, na jednom stolu gosti imali istarske i srpske specijalitete i istarska vina. Sve je proteklo u lijepoj atmosferi razmjene okusa, iskustava i druženju, veli Doris Cerin.

Zanimljivost je da su tijekom "istarskih dana" u restoran, osim Beograđana navraćali i mnogi domaći koji se tamo nalazili poslovno, a jedna od posebnih gošći bila je i Severina koja živi u blizini Lovca i koja je isprobala istarske specijalitete. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter