Okusi i mirisi Istre u Trevisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jedinstvenoj atmosferi trevižanskog hotela-vile Relais Monaco i tamošnjeg restorana La Vigna karakteristicni zvuci venecijanske glazbe uveli su stotinjak uglednih uzvanika u vecer posvecenu istarskoj kuhinji i njenim delicijama. Zvuci kao uvod iz bajke, ali zapravo je rijec o još jednoj uspješnoj prezentaciji istarskih specijaliteta u Italiji, a cast i zadatak da uzvanicima docaraju okuse i mirise Istre dobili su predstavnici pulskog restorana Vela Nera i vinska kuca Roxanich.



Ideja o kulturno-gastronomskom druženju pod nazivom "Venecija upoznaje Europu" koje kroz pet veceri ujedinjuje glazbene doživljaje s biranim simfonijama okusa i mirisa potekla je od poznate talijanske eno-gastro revije Papageno. Njihovo kulinarsko putovanje orijentirano je na europske regije s razvijenom vinarskom proizvodnjom, te se u ovoj lepezi uz Veneto, Austriju, Francusku i Sloveniju našla i Istra.

Svoja kulinarska umijeca u pripremi istarskih specijaliteta pokazali su poznati chef Vele Nere Damir Modrušan i vrsni slasticar Robert Peric koji su u meni pod nazivom "Istra, njena i vina i okusi" ukomponirali iskljucivo sezonske namirnice. Kako bi se okusi jela što bolje sljubljivali s onima vina pobrinuo se poznati sommelier Sandi Paris koji je iz Roxanicheva podruma redom predstavio njihov rosé, chardonnay Milva, malvaziju Anticu, cuvée Superistrian, (kupažu merlota, borgonje i cabernet sauvignona) i teran Re.

Izazov je za istarske predstavnike bio tim veci jer su medu uzvanicima bili predstavnici iz javnog i kulturnog života regije Veneto, profesionalni novinari iz podrucja eno-gastronomije, opinion makeri, predstavnici i strucnjaci talijanskog Udruženja sommeliera, Akademije talijanske kuhinje, Slow fooda, vodica Espresso i poznati talijanski industrijalac Luciano Benetton, jedan od vlasnika najpoznatije europske marke odjece i istoimene hotelske grupacije u kojoj se nalazi i Relais Monaco.



U pripremi jela Modrušan i njegov tim snage su udružili s šefom kuhinje restorana domacina, Filomenom Mimmom Salernom, a gostima su ponudili pet slijedova. Uvertira je bila krem juha od slanutka i oštriga, a nastavilo se s mekanim kozjim sirom na povrtnoj salati, fužima sa divljim šparugama i premanturskim rakovicama, te roladom od tijesta punjenom aromaticnim travama i skutom uz janjece kotlete omotane pancetom. Prije deserta gosti su predahnuli uz sorbeto od limuna, a za kraj su se zasladili tortom od cokolade i kakaa, zacinjenom teranom i maslinovim uljem, te ukrašenom trešnjama prelivenim medom od akacije.


Podijeli: Facebook Twiter