Okusi i mirisi Istre u režiji Pepper Lady

Pepper Lady priprema bocconcine od boškarina (J. PREKALJ)
Pepper Lady priprema bocconcine od boškarina (J. PREKALJ)

- Pepper Lady nas je ovim menijem podsjetila na ona dobra, stara jela iz davnine, a na pijat ih je donijela na moderan, vrckav način i s puno ljubavi. Jelovnik se jako lijepo spojio s crnim vinima koja su svakom jelu dala poseban gušt. Tako je Glauco Bevilacqua, jedan od gostiju na gourmet druženju u sklopu prošlotjedne porečke Vinistre, izrazio dojmove o meniju kojim se prezentirao porečki restoran Peperoni i njegova voditeljica i masterchef Doris Cerin.

Zadnjih nekoliko godina jedan od nezaobilaznih događaja na najvećoj izložbi vina u Hrvatskoj su "Okusi i mirisi Istre", koje organizira Agencija za ruralni razvoj Istre AZRRI i koja su kruna višegodišnjeg rada na valorizaciji mesa autohtonih pasmina Istre: boškarina, tovara, istarske ovce i koze. Zato je, ne slučajno, jelovnik koji je za svoje goste osmislila Cerin, u gastro krugovima poznata i kao Pepper Lady, bio baziran na mesu istarskog boškarina, koji se sljubljivao s isključivo crnim vinima vinarije Marijana Armana - cabernet sauvignonom, kupažom Cuvee Superior i teranom, svi redom iz 2009. godine.

Za uvertiru, pijat koji je na zanimljiv način prikazao kako se svaki dio mesa boškarina može iskoristiti i postati vrhunska delicija, ali i za ukidanje stereotipa onima kojima iznutrice nikada nisu bile previše drag obrok. Bio je to tris koji su činili paštetica od boškarinove jetre s dodatkom đumbira, peperoncina i crnog, krupno mljevenog papra, te kuhani jezik i komadići srca kuhani u cabernet sauvignonu. Poseban začin ovom potonjem koji mu je dao zamaman okus je majčina dušica koju Cerin sama bere blizu Banjola.

Drugo jelo, bili su mekani i sočni bocconcini ili zalogajčići mesa boškarina kuhani u vinu i začinjeni s nekoliko kapi maslinovog ulja bianchere i crnim paprom, uz dodatak palente i umakića od melancana, ljubičastog luka i krušaka koje su svemu dale slatkastu notu. Poseban dodatak je med, glavno sladilo u jelima Pepper Lady, dok je šećer, pogotovo onaj bijeli, isključen.

I za kraj desert - Torta rustica gastro ungarica s marmeladom od naranče i limuna, suhog voća, rogača, meda, začinjena đumbirom, peperoncinom, maslinovim uljem, uz dodatak cimeta i crnog papra, koji se lijepo stopio s teranom. (Napisala Vedrana HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter