Okupljanje razasutih pripadnika bošnjačke manjine

Senad Pršić, prof. dr. Jusuf Šehanović i Mirela Čaušević
Senad Pršić, prof. dr. Jusuf Šehanović i Mirela Čaušević

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre pokrenula je razgovore s ostalim bošnjačkim udrugama, strankama i ostalim organizacijama o ujedinjavanju s ciljem zajedničkog nastupanja i zastupanja preko Nacionalne zajednice, izvijestili su danas u Puli predsjednik zajednice Senad Pršić i dopredsjednik prof. dr. Jusuf Šehanović. Pregovori o okupljanju razjedinjenih organizacija bošnjačkog predznaka prvo se vode na Labinštini, a potom će i u Puli, s obzirom na to da u tim krajevima živi 80 posto pripadnika te manjine u Istri.

- Na Labinštini su u posljednje vrijeme osnovane brojne organizacije, stranke i udruge, stvaraju se i tenzije pa smo pokrenuli razgovore da bismo se okupili oko Nacionalne zajednice preko koje bi se odvijala glavnina programa. To bi omogućilo i ciljano usmjeravanje sredstava. Interes je velik, vjerojatno je kod mnogih došlo i do zasićenja i nerealiziranih očekivanja. Razgovore ćemo voditi selektirano, rekao je Pršić te napomenuo da to neće biti prepreka pripadnicima manjine da i dalje djeluju u političkim strankama i slično. Šehanović je naveo da je do osipanja i osnivanja brojnih organizacija došlo i zato jer zakon o udrugama omogućuje osnivanje sa samo tri člana.

Bošnjaci najavljuju i skoro pokretanje ankete kojom bi ispitali interes za učenje bosanskog jezika kao izbornog u osnovnim i srednjim školama Istre. Pršić navodi da su od županijskog odjela za obrazovanje dobili smjernice kako provesti svoj plan, a želja im je da se u učenje jezika uključe i djeca Hrvata i Srba pristiglih iz Bosne i Hercegovine.

- Prvo treba istražiti koliki je interes za učenje bosanskog jezika. Nije nam želja da se dijelimo, hrvatski i bosanski su vrlo slični, nego da kroz taj jezik mlađe generacije uče i o kulturi i povijesti BiH, rekao je Pršić.

Šehanović je izvijestio i da je Nacionalna zajednica osnovala Programski savjet, tijelo koje okuplja visokoobrazovane članove s ciljem nuđenja odgovara na pitanja i probleme s kojima se susreće manjina. Neka od tih strategijskih pitanja su i odnos bošnjačke manjine s drugim manjinama i većinom te odnosi sa subjektima u zemlji i inozemstvu.

- Savjet, da kažem "vijeće mudraca", nema limita po broju članova, niti će biti formaliziran. Cilj je okupiti što više intelektualaca iz redova bošnjačke nacionalne manjine u Istri koji će raspravljati o ključnim problemima, rekao je Šehanović, inače predsjednik tog tijela. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter