Okupljanje biciklista u Parku kažuna

Biciklisti pedaliraju stazama kažuna i suhozida (Arhiva)
Biciklisti pedaliraju stazama kažuna i suhozida (Arhiva)

Bumbarbike maraton, biciklijada u sklopu ciklusa biciklističkih manifestacija "Jug na dva kotača" i manifestacije "Moj kažun", održat će se sutra u Vodnjanu, sa startom i ciljem u Parku kažuna kod kružnog toka za Bale. Još danas prijave se primaju on-line preko stranice www.medulinriviera.info, a u subotu na zbornom mjestu do 16 sati.

Start biciklijade predviđen je u 17 sati. Vozit će se dvije rute - lakša i kraća od 10 kilometara oko Salvele te duža od 20 kilometara oko Gurana i Gajane. Predviđeno trajanje vožnje na dužoj ruti je do dva sata. Na biciklijadi mogu besplatno sudjelovati svi zainteresirani, bez obzira da li se radi o sportašima ili rekreativcima, a djeca do 16 godina moraju koristiti zaštitnu kacigu. Za sudionike će nakon vožnje biti osigurana marenda i druženje uz DJ-a.

Manifestaciju organizira Turistička zajednica grada Vodnjana uz suorganizatore Grad Vodnjan i s.r.u. Bike Spirit. Inače ciklus od šest biciklijada "Jug na dva kotača" priređuje se u suradnji s TZ-ovima Pule, Fažane, Medulina, Ližnjana, Marčane i Barbana. Do sada su odvožena biciklijade u Medulinu i Fažani, nakon Vodnjana slijedi lipanjska biciklijada u Ližnjanu, a nakon ljeta zajednička u Marčani i Barbanu te potom u Puli. Svi sudionici na četiri ili više biciklijada bit će nagrađeni prigodnom majicom i moći će sudjelovati u nagradnu igri čija je glavna nagrada poklon bon u vrijednosti 3.000 kuna.

Vodnjanština se inače ponosi s više od 100 kilometara obilježenih biciklističkih staza, pretežito makadamskih, kojima su povezane kulturne znamenitosti, arheološka nalazišta, kažuni i suhozidi, a vozi se među slikovitim maslinicima i vinogradima, starim kolnim putovima, kojima je teško ili nemoguće proći automobilom.

Kako se biciklijada odvija u sklopu akcije "Moj kažun" treba reći da se pokazna radionica za gradnju kažuna i suhozida odvija danas u Parku kažuna od 9 do 16 sati, a sutra, na dan Bumbarbike maratona, na lokaciji Carignan u Galižani od 9 do 19 sati. Biciklisti će se sutra moći uključiti i "U potrazi za… kamenom", programu kroz koji vozači bicikla uz pomoć karte traže skrivene lokacije na stazi dugoj 20 kilometara. Takav se program, sa startom i ciljem u Parku kažuna, odvija subotom od 16 do 19 sati, a nedjeljom od 9 do 12 sati. Akcija za očuvanje suhozida i kažuna traje do 28. svibnja. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter