Okupilo se 128 potomaka Martina i Foške

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U selu Milanezi koje pripada jednom od 112 mjesta u Opcini Žminj nedavno se okupilo 128 potomaka Martina i Foške Roža. Sastali su se ispred njihove kuce koja je 1904. godine, kada su se uselili, bila mala kucica s ognjištem.

Njih 128 zapravo su unuci i praunuci desetero djece - Marije, Jožeta, Zvaneta, Mateta, Rože, koja je dobila ime po preminuloj sestri, potom Toneta, Foške, Martina i Franeta.

Da su uspjeli doci svi unuci i praunuci bilo bi ih oko 190. Svi se pristigli medusobno nisu niti poznavali, zbog cega je izmedu ostalog i upriliceno druženje, kao i posjet kuci gdje su Martin i Foška živjeli, kako bi njihovi praunuci vidjeli odakle su zapravo potekli.

Milica Kranjcic je ispricala njihovu životnu pricu koju je nazvala Trnje i rožice od staze bogatega života. U žminjskoj župnoj crkvi svetog Mihovila održana je misa, a potom su posjetili grob Martina i Foške i ostalih clanova obitelji.

Razgovor i prisjecanje na prošlost uz glazbu i u veseloj atmosferi nastavili su u mjestu Paladnjaki. Od djece Martina i Foške danas nije nitko živ. Na druženju su bile samo supruge Martina i Franeta - Marija i Ciža koje imaju 85, odnosno 84 godina.


Podijeli: Facebook Twiter