Okrutni trovač u Valbandonu tamani pse i mačke

Više mačaka stradalo je od otrova u posljednje vrijeme u Valbandonu (G. PRODAN)
Više mačaka stradalo je od otrova u posljednje vrijeme u Valbandonu (G. PRODAN)

Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine, slovo je Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Da je trovanje životinja, u ovom slučaju mačaka i pasa na području Valbandona, kazneno djelo uputila nas je i istarska policija koja nam je potvrdila da joj je prijavljen slučaj trovanja hrvatskog ovčara pretprošle nedjelje, 11. svibnja.

Kako smo već pisali, u petak 9. svibnja otrovan je jedan pas, kojeg je spasio veterinar Mikele Medica, a dva dana kasnije otrovan je i manji ovčar, koji je također spašen zahvaljujući veterinarskoj intervenciji. Uz to, uginulo je i nekoliko mačaka. Trovanja životinja zbivaju se u ulici Lavanda oko Velike vale te u ulici Pineta.

- Vlasnik je telefonski dojavio Policijskoj postaji u Puli da je u dvorištu kuće u ulici Pineta u Valbandonu zatekao svog psa pasmine hrvatski ovčar kako kleči na prednjim nogama te da mu pjena izlazi na usta zbog čega je zatražio veterinarsku pomoć. Pas je zadržan na liječenju u veterinarskoj ordinaciji. Prema izjavi vlasnika psa, veterinar je uzorke krvi poslao na vještačenje, a ukoliko nalaz potvrdi da je pas otrovan, podnijet će kaznenu prijavu, kažu iz Policijskoj upravi istarskoj.

Tog je psa uspješno izliječio pulski veterinar Henri Hajster.

- Radilo se o trovanju, ni o čemu drugom. Pet ili šest dana bio je na tretmanu kod nas, uspjeli smo ga stabilizirati i sada bi trebalo napraviti kontrolu, rekao je Hajster. Veterinar Medica nam je pak za potrebe prethodnog članka o trovanjima u Valbandonu rekao da je nepoznati trovač najvjerojatnije koristio cinkfosfid, ali bi, napomenuo je, točan otrov mogla utvrditi samo toksikološka analiza koju obavlja policija.

Iz PU istarske navode da toksikološka vještačenja, ukoliko postoji sumnja u izvršenje kaznenog djela, nalaže nadležni državni odvjetnik.

Vlasnica dviju otrovanih mačaka, točnije jedne otrovane i jedne nestale, ali se i za nju sumnja da je uginula od otrova, rekla nam je da su slično u naselju proživljavali i prije dvije i pol godine. Tada su joj otrovane dvije mačke, a u dvorištu kuće u susjedstvu stradao je pas, koji je na sreću preživio.

Vjeruje se da je u ovim posljednjim slučajevima otrov bio "upakiran" u neki mamac, za što je mogla poslužiti sardela ili kobasica, a stanarka ulice Lavanda kaže da se ne radi o slučajnom trovanju, kao posljedica, na primjer, deratizacije, jer je u pitanju teški otrov koji brzo ubija životinju. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter