Okrupnjavanje parcela u Novačanskoj vali

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Novačanska vala u općini Cerovlje jedno je od četiri područja obuhvaćeno pilot-projektom za komasaciju (okrupnjavanje) poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini. Agencija za poljoprivredno zemljište pripremila je četiri pilot-projekta kojima će prvi put od osamostaljenja države konačno započeti postupak komasacije poljoprivrednog zemljišta, najavila je prošlog tjedna ravnateljica Blaženka Mičević.

Riječ je o integraciji usitnjenih parcela u proizvodno-tehnološku cjelinu, što pridonosi produktivnijoj proizvodnji. U Agenciji naglašavaju da komasacija nije izvlaštenje niti otimačina, jer će vlasnici dobiti obeštećenje za svoje parcele.

Cerovlje u Istri uključeno je zbog brojnih parcela i znatno viših cijena zemljišta naspram ostatka županija, navodi se iz Agencije.

U Općini Cerovlje pozdravljaju projekt.

- Drago nam je što je Cerovlje uključeno u ovaj pilot-projekt, jer sama Općina nikada ne bi smogla dovoljno financijskih sredstava za tako zahtjevan projekt,  kaže načelnik Emil Daus.

Riječ je o zemljištu koje se aktivno obrađuje i ove je godine dano u privremeni zakup na pet godina privatnim poljoprivrednicima i AZRRI-ju, mahom se uzgaja krmivo, ali i kukuruz i druge kulture. Većim je dijelom u državnom vlasništvu, a manje su parcele u privatnom. Ukupno se radi o prostoru od oko 80 hektara, ali nisu točno u katastru ucrtane ni prometnice, ni vode, ni oranice.

- Stanje na terenu ne odgovara onome u katastru, tu je veliki šušur, kako kaže Daus. Sve je to potrebno regulirati da bi se poljoprivredna proizvodnja obavljala na efikasniji način. Općina je tu samo spona, koordinator između Agencije i vlasnika na pitanju okrupnjavanja, veli on.

Dobra okolnost je što vlasnici zemljišta koji prihvate poziv za sudjelovanje u komasaciji neće imati nikakvih troškova.

Naime, u proračunu Ministarstva poljoprivrede za 2016. rezervirano je 12 milijuna kuna, a usto u programu ruralnog razvoja do 2020. za ovu su namjenu raspoloživa još 32 milijuna eura. (J. ORLIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter