Okrunjeni malvazija, refošk i muškat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest poznatih istarskih vinara ponovno se našlo na listi najboljih vina iz Istre kod talijanske publike. Rijec je o Francu Armanu iz Vižinade, Giorgiu Claiu iz Buja, Livija Benvenutiju iz Motovuna, Morenu Coronicu iz Umaga, Davoru Vivodi iz Rovinja te Lucianu Visintinu iz Brtonigle koji su prvi put uvršteni u talijanski eno-vodic Vinibuoni d'Italia.

Oni su u muzeju Revoltella u Trstu na wine eventu pod nazivom Calici d'Arte u organizaciji novinara Stefana Cosme i u suradnji s Turistickom zajednicom Istarske županije predstavili svoja vina pred devedesetak uzvanika. Najvišu titulu - Coronu (krunu) osvojili su Armanova malvazija iz 2009., Claiev refošk iz 2007. te Benvenutijev momjanski muškat iz 2007.



Coronica, Vivoda i Visintin za svoje su prošlogodišnje malvazije dobili nagradu Golden star.

Vodic Vinibuoni d'Italia, koji se tiska u 30 tisuca primjeraka, uz talijanski Touring Club, jedini je eno-vodic koji je posvecen iskljucivo autohtonim sortama vina iz Italije, odnosno vinima koja su proizvedena od sorata koje na pripadajucem podrucju postoje najmanje 300 godina.

Touring Club Italia u izdanju iz davne 1925. godine uvrstio je u svoj vodic i vina iz istarske regije. Iduce izdanje vodica, koje ce biti predstavljeno ove godine tijekom Merana International Wine Festivala, objavit ce i nagradene istarske vinare i njihova vina koja nisu osvojila nagrade - njih 16.


Podijeli: Facebook Twiter