Okrugli stol o Lampedusi: Ne žrtve, nego heroji

Biljana Kašić, Jurica Pavičić, Valeria Brigida i Iva Grgić (Tanja Draškić Savić)
Biljana Kašić, Jurica Pavičić, Valeria Brigida i Iva Grgić (Tanja Draškić Savić)

Prvi od okruglih stolova pod nazivom "Otok-geto-azil" na Sa(n)jmu knjige na temu Lampeduse održan je danas. Uz moderatoricu Ivu Grgić sudjelovali su talijanska novinarka i aktivistica Valeria Brigida, novinar, kritičar i književnik Jurica Pavičić te Biljana Kašić, profesorica na Odjelu za sociologiju u Zadru te ujedno osnivačica zagrebačkog Centra za ženske studije.

Predstavljanje je započelo videouratkom Valerie Brigida koji je realizirala zajedno s Errijem De Lucom o Lampedusi i izbjeglicama te kazala je da je sa skupinom talijanskih novinara puno raspravljala o ovim "zidovima" prije negoli su postali i doslovno zidovi. Svatko se suočio s drugim zidom, a njoj je pripala Lampedusa i pozabavila se detaljnije time, ističući da je o tome saznala puno putem autonaracije samih migranta.

Rekla je i da se malo govori o trenucima i mjestima susreta onih koji dolaze te o njihovim životima.

- Ja ih ne nazivam žrtvama, oni su heroji, a za Errija De Lucu oni su akrobati, i često se pitam bih li sama uspjela u svemu tome, kazala je Brigida.

Pavičić je govorio da je pisao o tamnoj strani Mediterana te se osvrnuo i na migracije općenito, ističući da na ovim prostorima gotovo da nema obitelji koja nema nekoga preko bare.

- Za deset godina možda ćemo svi prigovarati Nijemcima da su nam uzeli migrante, možda njima u ovome trenutku zbilja trebaju, kazao je Pavičić.

Biljana Kašić osvrnula se na krizu građana EU-a da se suoče s iskustvom suočavanja s migrantima. Nadovezala se i na priče o ekonomskim migrantima, te navela je da su prisutni kodovi kulturnog rasizma, što je vidljivo i kod nekih "elitnih" političara kada govore o tom vrlo složenom fenomenu.

Valeria Brigida rekla je da je na Lampedusi situacija bila specifična, na početku je lokalno stanovništvo sa simpatijama gledalo na migrante i htjelo ih podržati i pomoći im, a poslije se razvilo nepovjerenje i neprijateljstvo, također i zbog pomanjkanja infrastrukture na tome otoku, a s druge se strane nije pustilo da pridošlice idu dalje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter