Okrugli stol o aktivnom starenju

Okrugli stol u Županijskoj komori (M. ANGELINI)
Okrugli stol u Županijskoj komori (M. ANGELINI)

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula danas je održan okrugli stol "Europska godina aktivnog starenja u Istarskoj županiji" u organizaciji Istarske županije i udruge Pragma. Cilj mu je otvaranje javne rasprave o solidarnosti među generacijama i skrbi o starijim osobama na području Istarske županije.

Kako je istaknula Sonja Grozić-Živolić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, glavni koncept programa je aktivno starenje. To se namjerava postići aktivnostima u društvenom životu da bi se živjelo zadovoljno.

- Od raznih institucija i udruga dobili smo kvalitetne programe i radionice fizičkih aktivnosti, bavljenja sportom, prevencije bolesti, keramičarskih radionica, kazališnih predstava, programa u knjižnicama ili, pak, učilišta za treću životnu dob. To je još uvijek nedovoljno da se zadovolje sve potrebe, pogotovo jer želimo da takvi programi postanu dostupni svima, kako u ruralnim tako i urbanim sredinama, kaže Grozić-Živolić.

Ističe da je jedan od ciljeva održanog okruglog stola i poticanje izrade nacionalne strategije za osobe starije životne dobi te se očekuju i nacionalni izvori financiranja.

- Ako takvih ponuda bude i u socijalnim fondovima EU-a, mi u Istarskoj županiji imamo spremne potencijalne kandidate koji će se javiti na takve programe. Naš životni vijek stalno se produžava, prema Europskoj uniji svakog se dana povećava za šest sati, rekla je županijska pročelnica.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici raznih socijalnih i zdravstvenih institucija, lokalne i državne uprave te nevladinih udruga.

- U cijeloj Hrvatskoj vode se regionalne konzultacije i utvrđuje kakva je politika prema starijim osobama. Europska unija tu je jasna, žele aktivno sudjelovanje u društvu starijih osoba jer starost nije bolest. Time socijalni i zdravstveni troškovi bivaju sve niži.

Starije osobe uključuju se u društveni život kroz razna volontiranja, skrb za druge, povremeni rad…

Odlazak u mirovinu nije kraj njihovog života i izoliranje. Cilj je učiniti sve da starije osobe mogu živjeti što kvalitetnije, poručio je na okruglom stolu Nediljko Marković, predsjednik udruge Pragma. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter