Okrugli stol na temu položaja albanske žene u društvu

S okruglog stola održanog u Zajednici Albanaca Istarske županije  (D. MEMEDOVIĆ)
S okruglog stola održanog u Zajednici Albanaca Istarske županije (D. MEMEDOVIĆ)

Povodom 7. i 8. ožujka, Dana albanskih učitelja i Međunarodnog dana žena, Zajednica Albanaca Istarske Županije organizirala je Okrugli stol na temu "Položaj albanske žene u društvu - nekada i danas", a koji se održao u prostorijama udruge u Puli.

Gošće okruglog stola su bile Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica albanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, Adriana Kelmendi Sherifi, zastupnica EU parlamenta iz Linza, Shpresa Kamberaj Patterer, menadžerica i predsjednica Unije Albanskih žena u dijaspori iz Villacha te učiteljice dopunske nastave na albanskoj jeziku u Istri.

Kako nam je pojasnila Merita Hoxha, tajnica Zajednice Albanaca Istarske županije, cilj stola je bio govoriti u uspjehu albanskih žena izvan domovine, kao poticaj svim ženama.

- Vremena i ljudi se mijenjaju. Smatram da je 21. stoljeće, naše stoljeće, stoljeće žena. Ipak, položaj žena u društvu i dalje nije na zadovoljavajućem nivou. Primjerice, u Hrvatskom saboru tek je devet posto žena, iako bi prema europskim standardima i direktivama trebalo biti barem 30 posto, navela nam je Lekaj Prljaskaj dodajući kako se velikim strankama više isplati platiti kaznu radi toga nego dati priliku ženama da se iskažu. Ipak, dio krivnje za to, smatra zastupnica, leži i na samim ženama koje se ne žele isticati i vrlo se teško odlučuju baviti politikom.

Kako je pak navela Hoxha, iako se albansko društvo najjčešće percipira kao izrazito strogo i patrijarhalno, mnoge su albanske žene tijekom povijesti dokazale da znaju što znači emancipacija, od albanske kraljice Teute, preko spisateljice Elene Gjika pa sve do svima znane humanistice Majke Tereze.

Inače, kako nam je navela, Zajednica Albanaca IŽ-e danas broji oko 340 aktivnih članova, a u Istri živi preko pet tisuća deklariranih Albanaca, no još je puno onih koji se tako se izjašnjavaju. (B. PETROVIĆ)

 

 

 

 

 - GO03373566.jpg

S okruglog stola održanog u Zajednici Albanaca Istarske županije

Snimio Danilo MEMEDOVIC

 

 - GO03373567.jpg

Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica albanske nacionalne manjine

Snimio Danilo MEMEDOVIC

 


Podijeli: Facebook Twiter