Okrjepljujuca variva za hladne dane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicijska su variva cinila osnovu narodne kuhinje. Spremale su ih naše bake i tete na njihove dobro provjerene starinske nacine.

Variva od mahunarki mogu se pripremiti na zdrav nacin, bez zaprške, mesa i drugih teških sastojaka. Mahunarke osnažuju organizam, donose obilje bjelancevina, složene šecere, vlakna, fitonutrijente, vitamine i minerale.



Pikantni crveni grah s bundevom
Sastojci:
1 šalica kuhanog crvenog graha, komadic kombu alge, 1 list lovora, mrkva narezana na krupnije komade, 200 grama domaceg seitana, voda od kuhanja seitana, brašno 850, tamno sezamovo ulje, 1 luk narezan na kockice, 2 cešnja cešnjaka, pola crvene paprike, pola zelene paprike, pola žlicice kumina, chilli prah po želji, sol, suncokretovo ulje za prženje, ploške bundeve, smjesa za tempuru od brašna 850, sol, sjeckani mladi luk.

Priprema:
Crveni grah namociti preko noci, staviti kuhati s kombu algom i lovorovim listom. Nakon otprilike pola sata kuhanja, dodaj krupne komade mrkve, pa kuhaj dok grah skoro ne omekša, zaciniti solju, kratko prokuhaj, pa izvadi lovor i kombu. Manju kolicinu graha propasiraj.

Seitan nareži na kockice, pobrašni i isprži na malo tamnog sezamovog ulja. Na malo suncokretovog ulja propirjaj cešnjak, luk, crvenu i zelenu papriku sa solju i zacinima, dodaj seitan, pa ubaci u grah te još kratko kuhaj zajedno. Po potrebi dodaj vodu od kuhanja seitana i propasirani grah da dobiješ željenu gustocu.

Pripremi smjesu za tempuru od brašna 850, soli i vode, pa ploške bundeve umaci u smjesu te isprži u dubokom ulju pazeci na temperaturu. Ocijedi na papirnom ubrusu. Varivo posluži ukrašeno tempurom i sjeckanim mladim lukom, uz salatu od radica.


Podijeli: Facebook Twiter