Okovana Pula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snježni pokrivac koji je u subotu okovao Pulu blokirao je gradske prometnice kao i ulaze u stambene zgrade i obiteljske kuce. U Puli i okolici je snježni pokrivac na nekim dijelovima iznosio preko 30 centimetara.

Grad Pula je zajedno sa svim gradskim komunalnim službama te predstavnicima Poduzeca Cesta Pula i Javne vatrogasne postrojbe formirao krizni stožer koji je tijekom cijelog dana na dežurni telefon bio na raspolaganju gradanima. I dalje se ocekuju smrzavanja, pa je obvezan oprez prilikom kretanja cestama.

Pulski gradonacelnik Boris Miletic je potvrdio da su se gradske službe odmah ukljucile u aktivno rješavanje cišcenja i uklanjanja prepreka s prometnica. "Tijekom poslijepodneva uspostavljen je normalan rad na svim kljucnim prometnicama, a stanje se normalizira", porucio je.

No, dežurni djelatnik pulske službe Hitne pomoci danas poslijepodne je rekao da da su ceste i dalje bile neocišcene, a pacijenti se za dijalizu morali su se sami snalaziti. Hitna je cijelog dana imala pune ruke posla. Gradani su uglavnom stizali zbog prijeloma. Služba Hitne pomoci na teren je do podne izašla zbog cetiri teška prijeloma, a na cijelom putu za Barban ispred vozila hitne pomoci vozila je ralica. Na hitnom traktu pulske Opce bolnice su tijekom dana imali 40 pacijenata koji su došli pretežito zbog poskliznuca, distorzija i lomova.



Ceste Pula su od jedan sat ujutro bile na terenu, a snijeg se cistio gotovo cijeli dan. Nadležne službe su na teren izašle s osam kamiona za posipavanje soli i dvije ralice koje su prvo cistile snijeg na najfrekventnijim gradskim prometnicama. Djelatnici Cesta su na terenu bili i u Vodnjanu gdje je Grad Vodnjan angažirao privatnika koji je bagerom uklanjao snijeg.

Prema posljednjim informacijama Renata Kalca, procelnika podrucnog županijskog ureda državne uprave za zaštitu i spašavanje na cestama stanje se na podrucju cijele Istre se postepeno stabilizira.

U poslijepodnevnim satima nedostatak elektricne energije zabilježen je još u dijelu Fažanske ceste, Valbandona, Štinjana, Šuride i Stancije Barbo, no ekipe HEP- a su na terenu. Podrucje Puljštine najgore prošlo, konkretno podrucje Ližnjana, Pješcane uvale, Premanture i Medulina gdje je struja na nekim dijelovima nestala vec poslije ponoci.



Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlovic je rekao da su vatrogasci na terenu bili od ranojutarnjih sati, a do navecer imali su preko 60 intervencija, uglavnom zbog polomljenih grana i srušenih stabala koji su blokirali prometnice i automobile.

Direktor Herculanee Igor Stari rekao je da je Meštroviceva ulica bila potpuno blokirana, kao i podrucje kod benzinske crpke na Vidikovcu te cesta kod elektromlina, dok je iz Vodovoda stigla obavijest o prekidu opskrbe vodom u Ližnjanu zbog puknuca vodovodne mreže. Normalizacija opskrbe vodom ocekuje se sutra poslijepodne. Navode da je uslijed radova moguce zamucenje vode, koje treba prijaviti. Vodovod obavještava i da se zbog ocekivanih niskih temperatura kontroliraju vodomjeri i da se zaštite od smrzavanja.


Podijeli: Facebook Twiter