Okorjeli švercer namamio Hrvata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krijumcarsku skupinu koja je preprodavala cigarete iz duty free shopa s Jadrolinijinog broda "Zadar" na liniji Split - Ancona predvodio je 52-godišnji lucki radnik Mauro Paoloni. On je, kako su prenijeli talijanski mediji, zaposlen u tvrtki za lucke usluge u Anconi, a policiji je od ranije poznat zbog upletenosti u preprodaju švercanih cigareta.

Paoloni je bio uhicen i 2007. te mu je u terencu BMW X5 otkriveno 30 kilograma krijumcarenih cigareta. Sada se ponovno vratio u pritvor nakon akcije financijske policije. Na zahtjev nadležnog tužitelja Rosaria Lioniella zadržan je iza rešetaka. Pod istragom je i 53-godišnji hrvatski pomorac koji je sudjelovao u višegodišnjem tajnom iznošenju cigareta s broda. Bez ikakve kontrole, buduci da su imali adekvatne lucke propusnice, šverceri su mogli neopaženo izlaziti u grad, a cigarete su u manjim kolicinama izvozili i skrivene u motorima i automobilima.

Financijska policija ovu akciju smatra najvecom u Anconi buduci da je utvrdeno da su sve cigarete prokrijumcarene iz Hrvatske - ukupno 14,5 tona - preprodane u gradu i okolici. Sumnja na Jadrolinijin brod pala je jer je usporedbom s prosjecnom kolicinom nabavljanih cigareta za duty free shop utvrdeno da je u posljednja dva mjeseca narucena cak jedna tona cigareta više - navodno za putnike i posadu.

Brodski duty free shop, kako doznajemo, u najmu je Tankerkomerca iz Zadra. Mladen Festini iz te tvrtke rekao nam je da švercane cigarete zasigurno nisu iz ponude duty free shopa jer šteka tamo stoji 26 eura pa po njegovom mišljenju jednostavno nema racunice za preprodaju. "Moguce je da su pomorci kupovali cigarete za sebe, jer oni šteku placaju 10 eura, pa ih kasnije preprodavali, no što se dogadalo u Italiji, doista ne znam", objašnjava Festini koji, zbog strogih carinskih kontrola, ne vjeruje da su švercane cigarete iz Hrvatske, vec one iz Italije.

Slavko Loncar, predsjednik Uprave Jadrolinije, kazao je da traje intenzivna suradnja s predstavnicima talijanske policije u istrazi koja se vodi zbog švercanja cigareta u Anconi. "Upravo zbog istrage ne smijem javno govoriti o detaljima. No, moram reci da je zasad osumnjicen samo jedan clan posade broda 'Zadar', koji je i zadržan u Anconi. Pritom ne želim prejudicirati da u istrazi možda nece biti osumnjicen još netko", kaže.

Ostali osumnjiceni i uhiceni nemaju veze s Jadrolinijom, a talijanska policija istragu je vodila protiv grupe koja je više godina djelovala u luci u Anconi i cigarete krijumcarila s niza brodova raznih kompanija, a ne samo Jadrolinije. Ukupna procjena švercanih 14 tona cigareta odnosi se na sve te brodove, odnosno sve što je švercala ta kriminalna skupina u Italiji.

"Apsurdno je i netocno spominjati Jadroliniju, brod 'Zadar' ili hrvatske pomorce kao one koji imaju neku veliku i važnu ulogu u tom švercu, a to potvrduje i cinjenica da 'Zadar' s posadom normalno plovi nakon što su talijanske vlasti utvrdile da nema razloga za zadržavanje broda", istice Loncar.


Podijeli: Facebook Twiter