Okončana talačka kriza u Istanbulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski ljevičari oteli su u utorak tužitelja u Istanbulu i prijetili da će ga ubiti, nakon čega su u sud upali specijalci, a policija evakuirala zgradu.

Revolucionarna fronta narodnog oslobođenja (DHKP-C) objavila je fotografiju tužitelja s pištoljem uperenim u glavu i najavila da će ga ubiti u 14.36 minuta po srednjoeuropskom vremenu, tri sata nakon što su upali u zgradu, ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

Taj tužitelj vodi istragu smrti 15-godišnjeg Berkina Elvana koji je umro nakon devetomjesečne kome u koju je upao nakon što je ozlijeđen u protuvladinim prosvjedima prošle godine.
DHKP-C je na internetskoj stranici objavio kako želi da policajac kojeg drže odgovornim za ubojstvo prizna zločin pred televizijskim kamerama, da se umiješanim policajcima sudi na »narodnim sudovima« i da se odbace optužnice protiv onih koji su sudjelovali na prosvjedima za Elvana.

Premijer Ahmet Dauvatoglu susreo se sa sadašnjim i bivšim ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova u stožeru vladajuće stranke AK u Ankari kako bi razmotrili talačku krizu, rekli su dužnosnici.

Otmica turskog državnog odvjetnika završena je u utorak navečer nakon što je policija ubila dvojicu aktivista zabranjene turske radikalne ljevičarske skupine, a u toj operaciji državni je odvjetnik teško ranjen, rekao je šef istanbulske policije Selami Altinok.

Državni je odvjetnik hospitaliziran u vrlo teškom stanju, a dvojica terorista su ubijena tijekom operacije, rekao je Selami Altinok nekoliko minuta nakon intervencije specijalnih policijskih snaga protiv otmičara u palači pravde.

"Učinili smo sve što je bilo moguće kako bismo omogućili predaju napadača", naglasio je Altinok i dodao da je policija pokrenula akciju nakon što se iz zgrade suda čula pucnjava.

Turski državni odvjetnik Mehmet Selim Kiraz, teško ranjen tijekom policijske operacije kojom je u utorak završena njegova otmica, podlegao je ozljedama, objavili su liječnici.

"Državni odvjetnik Mehmet Selim Kiraz bio je teško ranjen kada je dopremljen u bolnicu i izgubili smo ga unatoč svim naporima", rekli su liječnici u izjavi za televiziju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter