Okončana blokada parlamenta BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ranim jutarnjim satima u petak je okončana blokada sjedišta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i parlamenta, a gotovo dvije tisuće ljudi koji su ondje bili zatočeni od četvrtka ujutro evakuirani su pod policijskom pratnjom.

Nakon posredovanja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, prosvjednici koji su okružili državne institucije pristali su da dužnosnici te državni službenici kao i oko 350 stranih državljana napuste zgrade parlamenta i vijeća ministara. Ondje je i tijekom noći bilo više stotina prosvjednika.

Oni su od visokog predstavnika Inzka dobili obećanje kako će se u rješavanje problema jedinstvenog matičnog broja (JMBG), zbog čega je organiziran prosvjed, uključiti i međunarodna zajednica odnosno upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC). "Idućeg tjedna razmatrat ćemo stanje u svezi s JMBG-om kako bismo našli rješenje u korist građana", kazao je Inzko. Nepostojanje dogovora o zakonu o JMBG-u bio je glavni razlog dvodnevnih prosvjeda u Sarajevu

Drama poput talačke krize

Blokada sjedišta parlamenta i vijeća ministara Bosne i Hercegovine protekle je noći prerasla u pravu dramu i pretvorila se u neku vrstu talačke krize te je stoga izazvala niz različitih komentara i suprostavljenih ocjena u toj zemlji. "Dnevni avaz" na naslovnici od petka piše o "neizvjesnosti u Sarajevu". List ističe kako će prosvjedi imati "teške političke posljedice", o čemu je protekle noći govorio i ministar sigurnosti i nekadašnji vlasnik te novine Fahrudin Radončić. "Oslobođenje" pak ističe kako odavno nije viđen ustrajniji prosvjed, no prenoseći različita reagiranja upozorava i na nove podjele među političarima koje su time izazvane. Banjolučke "Nezavisne novine" na naslovnici ističu kako su provjednici blokirali i zastupnike u parlamentu, a veliku pozornost dali su zastupnicima iz Republike Srpske koji za sve optužuju bošnjačke političke stranke.

Mediji su istaknuli kako je sve dobilo potpuno neželjeni učinak nakon što se ispostavilo da je među osobama blokiranim u sjedištu državnih institucija i oko 350 sudionika godišnje skupštine Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE). Televizijske kamere snimile su izbezumljenu predsjednicu odbora ravnatelja EFSE Moniku Beck koja je od dužnosnika u tijelima vlasti pokušavala dobiti bilo kakvu suvislu informaciju što će biti sa sudionicima konferencije kojima su prosvjednici također priječili izlazak iz zgrade. S njom gotovo da nitko osim nekih službenika nije ni pokušao ozbiljnije razgovarati.

Njihov status kao i ukupnu krizu rješio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko. Umjesto bilo koga od domaćih političara koji za to očevidno nisu imali hrabrosti, Inzko je došao među prosvjednike poslije dva sata ujutro te ih nakon duljeg uvjeravanja nagovorio da okončaju blokadu i puste zatočene dužnosnike, službenike i strance. Inzko je međutim morao obećati kako će se pitanjem JMBG-a pozabaviti međunarodna zajednica, odnosno upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) koji će izvanredno zasjedati idućeg tjedna. Među prvim ocjenama ističe se i ona kako će dvodveni prosvjedi u Sarajevu vjerojatno imati ozbiljne politilke posljedice, jer su političari i stranke iz Republike Srpske istaknuli tvrdnju kako im je rad i boravak u Sarajevu postao nesiguran. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter