Okončana agonija Cimosa, otvaraju se nove perspektive

Tanja Vrbat Grgić (M. MIJOŠEK)
Tanja Vrbat Grgić (M. MIJOŠEK)

Ministar državne imovine u Vladi Republike Hrvatske Goran Marić boravio je danas u Buzetu te u pratnji državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu Ivana Bubića, saborskih zastupnika Borisa Miletića i Tulija Demetlike, župana Valtera Flega i gradonačelnika Buzeta Siniše Žulića, obišao buzetsku tvornicu Cimos gdje su ga dočekali član uprave grupacije Cimos Kopar Gerd Rosendahl i Mladen Jurada, direktor tvrtke P.P.C. koja objedinjuje Cimosove tvornice u Buzetu, Roču i Labinu. Ministar Marić izrazio je svoje zadovoljstvo što je dugogodišnji problem Cimosova dugovanja Hrvatskoj uspješno riješen. Upravo je to bio preduvjet za dovršetak kupoprodajnog procesa kojim je slovenski proizvođač automobilskih dijelova Cimos d.d. - Automobilska industrija Kopar nedavno prešao u vlasništvo tvrtke TCH u sastavu talijanskog poslovnog sustava Palladio Holding Group sa sjedištem u Vicenzi.

Novi vlasnik je za grupaciju Cimos Kopar uplatio simboličnu svotu od 100 tisuća eura te preuzeo 92 posto državnog udjela u Cimosu uz uvjet da podmiri financijske obveze koje prema bankama prelaze 110 milijuna eura te da tvrtku, koja je posljednjih godina bila u velikim teškoćama, dokapitalizira i privatizira. O preuzimanju se pregovaralo više mjeseci, a problem su bila i jamstva novog vlasnika prema zaposlenima te dug Cimosa nekadašnjoj Riječkoj banci od 20 milijuna eura, koje je preuzela hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i zbog toga lani pokrenula tužbu protiv Cimosa.

Hrvatska zna

Ministar Marić naglasio je da je potpisan sporazum kojim se regulira Cimosov dug prema nekadašnjoj Riječkoj banci te da je slovenska strana već uplatila sedam milijuna eura u hrvatski državni proračun.

- U Cimosu su stvorene pretpostavke ne samo za normalan nastavak proizvodnje i za zadržavanje radnih mjesta, nego i za još veći opseg proizvodnje. Prenosim i zadovoljstvo hrvatske Vlade koja je učinila napore da se riješi ovaj problem. Kao osoba koja ima empatiju prema proizvodnji kao najvažnijem, najsloženijem i najtežem dijelu ekonomske aktivnosti, sretan sam kad uđem u proizvodni pogon i vidim da se proizvode proizvodi za zapadnu Europu. To je uspjeh Hrvatske da se 98 posto Cimosove proizvodnje plasira za prvu ugradnju i to u najkvalitetnije proizvode na zapadnom tržištu. To dokazuje da Hrvatska zna proizvoditi, samo treba stvoriti uvjete i hrvatska Vlada će stvarati uvjete. Ovime je, nadam se, okončana agonija Cimosa, dapače ovdje se otvaraju perspektive, poručio je ministar Marić.

Izrazio je, također, zadovoljstvo što se u pogonima mogu vidjeti zadovoljni radnici koji primaju plaću i dobro su plaćeni, a uvjeti za rad su im odlični. Rekao je da raspolaže informacijama da će biti novih ulaganja, tehnološke modernizacije, čak i prebacivanja proizvodnje iz nekih drugih područja na područje Hrvatske, odnosno čak i na područje Buzeta. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter