Okončan osmodnevni lučki štrajk u Los Angelesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaposlenici luka Los Angeles i Long Beach postigli su privremeni sporazum s upravom u utorak navečer čime je okončan osmodnevni štrajk. Taj štrajk košta Južnu Kaliforniju, regiju koja je još uvijek u fazi oporavka od produžene ekonomske recesije, otprilike 8 milijardi dolara, uključujući izgubljene plaće i vrijednost tereta preusmjerenog u druge luke tijekom prošlog tjedna.

Zbog štrajka je došlo do najdužeg prekida kargo prometa u Los Angelesu i Long Beachu od 2002. godine. Riječ je o dvije luke na koje zajedno otpada gotovo 40 posto cijelog američkog kontejnerskog uvoza.

Sporazum sklopljen u utorak uslijedio je nakon obnove pregovora na poticaj gradonačelnika Los Angelesa Anthonyja Villaraigosa koji je objavio da je dogovor postignut odmah nakon glasovanja sindikalnih pregovarača. Štrajk je pokrenut nakon što su sindikati administrativnog osoblja optužili brodovlasnike da im pokušavaju oduzeti posao angažiranjem radnika u Costarici, Indiji i na Tajvanu. Brodovlasnici su to opovrgnuli. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter