Yoko Ono nagrada za aktivizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanska umjetnica Yoko Ono primila je u petak u Berlinu nagradu za aktivizam na području mirovnih napora i ljudskih prava.

Yoko Ono koja će u veljači proslaviti 80 godina primila je medalju Rainer Hilderbrandt u muzeju Checkpoint Charlie, nekadašnjem prijelazu između istočnog i zapadnog Berlina u vrijeme Berlinskog zida.

"Jako sam počašćena primitkom ove nagrade i doživljavam je kao poticaj za još više rada u humanitarne svrhe", objasnila je ona.

Rainer Hildberbrandt, preminuo 2004., osnivač je muzeja Checkpoint Charlie, posvećena često smjelim pokušajima istočnih Nijemaca da pređu zid i pobjegnu od komunističke diktature dok su graničari bivšeg DDR-a imali naređenje da ih pri tom ubiju.

Njegova udovica koja je osnovala nagradu u godini njegove smrti, predala je priznanje Yoko Ono koju je odabrao žiri među čijim su članovima njemački predsjednik Joachim Gauck, bivši američki državni tajnik Henry Kissinger te nekadašnji njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher.

"Od početka karijere, uz glazbena i umjetnička djela, Yoko Ono se uvijek isticala svojim političkim stavovima i borbom za mir i ljudska prava", objasnio je žiri. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter