Oko Kaštijuna dati ekološke olakšice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Opcina Medulin je i dalje protiv izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, ali nije stranka u postupku s obzirom na to da se županijski centar planira u potpunosti graditi na podrucju grada Pule", rekao je medulinski nacelnik Goran Buic na konferenciji za novinare.

"Nemamo podršku niti jedne politicke opcije na državnoj ili županijskoj razini, ali naša borba tu ne staje. Zbog zagadenja koje uzrokuje neadekvatna sanacija odlagališta zatražit cemo sondiranje i projektiranje dubinske sanacije starog odlagališta uz kandidaturu za fondove Europske unije", dodao je on.

Pod sanacijom smatra iskapanje višegodišnjeg otpada uz odvajanje sirovina te odlaganje preostalog otpada na vodonepropusnu podlogu. Prije bilo kakve radnje bit ce potrebno potpisati sporazum o sanaciji izmedu Istarske županije, Grada Pule i Opcine Medulin.

Buic je istaknuo da Opcina želi sudjelovati u sanaciji kroz clanstvo u nadzornom odboru i skupštini tvrtke Kaštijun te pravo tehnickog nadzora predstavnika Opcine nad izvodenjem sanacije.

"Zbog blizine centra tražimo uvodenje ekološke olakšice za stanovnike Pomera, Banjola, Vintijana, Valbonaše i Vinkurana, odnosno za sve koji žive na barem kilometar od odlagališta. Takoder želimo da se Opcinu Medulin oslobodi placanja dodatne naknade za deponiranje otpada", dodao je Buic.

Nužno, je po njegovim rijecima, obnavljanje dijaloga izmedu Istarske županije, Gradanske inicijative "Ne Kaštijun" i Opcine Medulin vezano uz problematiku izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter