Oko Hrvatske i dijela BiH na dva kotača

Davorin Gabričević krenuo na put od tri tisuće kilometara (M. ANGELINI)
Davorin Gabričević krenuo na put od tri tisuće kilometara (M. ANGELINI)

Davorin Gabričević iz Vodnjana jutros je krenuo na putovanje života. Idućih 20-ak dana obići će cijelu Hrvatsku i dio BiH, ukupno tri tisuće kilometara. To možda i nije neka vijest, no zanimljivo je da će Gabričević putuje na dva kotača. Naša ga je ekipa na put ispratila s pulske Punte, a krenuo je tek s malim ruksakom na leđima, veseo i s i puno dobre volje u srcu.

- Sretan sam i uzbuđen, jedva čekam da krenem, siguran sam da me očekuje puno lijepih stvari, rekao nam je Davorin dok su mu u Sveri, osim pulske Cementare, sponzoru njegove "misije", obavljali posljednje pripreme i servis na biciklu. Kaže nam da se na ovaj pothvat odlučio ne bi li senzibilizirao javnost i ukazao na važnost sporta u životu, ali i kako bi potaknuo gradske vlasti da više ulažu u gradnju biciklističkih staza. Dodaje da im mora biti jasno da je biciklista svakim danom sve više te da je vrijeme da se netko ozbiljno počne baviti tom problematikom.

Bicikl inače vozi posljednjih pet godina i otad ne silazi s njega, našalio se Davorin, kazavši da je cijela priča počela kada mu je sin kupio prvi bicikl jer je shvatio da mu otac voli pedalirati, i to na velike udaljenosti. Kaže da se zapravo godinama bavio raznim sportovima, no većina ih je zahtijevala partnera pa mu se bilo teško dogovarati. "Sada", rekao je, "ne treba mi nitko, sjednem na svoj bicikl i vozim se". Dosad je već "odradio" nekoliko sličnih putovanja, do Rijeke, Senja, no nikad se nije odvažio na ovako dugačak put. Kaže da se pripremao minimalno, odnosno da je samo vozio bicikl svaki dan. O spavanju i hrani tijekom puta se ne brine, veli da uvijek ima dobrih ljudi i prijatelja koji će ga ugostiti, stvar je samo dobre volje. Nakon našeg razgovora i pozdrava, Davorin je sjeo na bicikl, mahnuo i krenuo na svoje putovanje oko Hrvatske.

Krenuo je prema Marčani pa preko Raše do Rijeke, zatim do Čavli, Gornjeg Jelenja, Severina na Kupi, Karlovca do Plitvičkih jezera. Zatim vozi za Rakitje, Zaprešić, Zabok, Lepoglavu, Varaždin, Ludbreg do Našica. Put ga potom vodi u Vinkovce, Vukovar, Osijek, Slavonski brod pa onda kreće za Bosanski brod, Doboj do Sarajeva. Onda od Mostar do Dubrovnika te obalom natrag za Pulu. Tehničku podršku tijekom putovanja Davorin je dobio od Svere od kojih je i dobio Silverback bicikl - model Alpine 3, Schwalbe Citizen cestovne gume sa zaštitom od bušenja te nešto rezervnih dijelova. (N. SOFTIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter