Oko doma na Verudi dileri djeci nude drogu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djecji dom Pula na Verudi skrbi o djeci koja ne žive u vlastitoj obitelji, djeci bez roditelja te onoj koju roditelji zanemaruju.

Skrbi i o djeci i mladim punoljetnim osobama kada je to u njihovom interesu te djeci ciji roditelji privremeno nisu u mogucnosti brinuti o njima zbog neriješenog stambenog pitanja, bolesti i slicnih zlosretnih okolnosti.

Iako se toj djeci svakodnevno pokušava pomoci ne bi li se što lakše nosila s okolnostima u kojima se nalaze, problema u pulskom djecjem domu ima. Glavni je zasigurno dostupnost raznih vrsta droga i s time povezanih posljedica kao što su skitnja, zanemarivanje obveza te opcenito loše ponašanje. Prica je to koju svi znaju, no o tome se ne progovara.

- Ne treba od toga bježati niti skrivati pravo stanje stvari. Upravo suprotno, treba o tome razgovarati, rasvijetliti problem te ga pokušati riješiti. Guranjem pod tepih problemi se nagomilavaju i tada ih je teže riješiti. Djeca nisu kriva za loše ponašanje, krivi su oni koji o njima brinu, rekao nam je jedan od odgojitelja u domu.

Nerijetko se, kako je posvjedocio, suocava s raznim tipovima koji svakodnevno obilaze dvorište doma i nude djeci drogu. Istaknuo je da se rješavanjem tog problema bavi tek nekolicina tamošnjih djelatnika, a da bi se ucinkovito riješio, potreban je jaci angažman svih, od resornog ministarstva do policije i gradana. Veli nam da je djeci koja ondje borave potrebna stalna skrb i nadzor jer se radi o specificnim sudbinama i traumama.

- Svako naše dijete nosi u sebi odredenu bol, ranu, i ima onih koji se teže nose s tim, dok neki to lakše podnose. Upravo zato treba više raditi s njima jer vrlo lako skliznu u loše ponašanje, a nisu toga ni svjesni. Zato smo mi tu da im pomognemo, rekao je naš sugovornik, posvjedocivši da nije jednom za uši vukao dilere iz dvorišta.

Dodao je da je sretan što mu se djeca povjeravaju pa zasad uspijeva sprijeciti razbuktavanje pošasti droge u domu. Volio bi ipak da se rješavanjem problema s dilerima više pozabavi policija, kojoj je to posao.

- Policijski službenici ucestalo obilaze podrucje doma radi prevencije kaznenih djela i prekršaja na tom podrucju, izvijestili su nas iz PU istarske, odgovarajuci na naš upit koliko cesto obilaze okolicu doma te imaju li informacija o problematici koju su istaknuli tamošnji odgajatelji.

Napomenuli su da su tijekom travnja i svibnja ove godine ondje intervenirali u šest slucajeva po zaprimljenim pozivima zaposlenika, pri cemu u pet slucajeva nisu utvrdili elemente kaznenog djela ni prekršaja. U samo jednom slucaju utvrdeno je da su maloljetni šticenici napali dijete-šticenika doma. Protiv obojice pocinitelja podnesena je kaznena prijava Opcinskom državnom odvjetništvu za mladež u Puli.

Policija trenutno ne raspolaže s konkretnom informacijom da se šticenicima Doma za djecu nudi droga, no zamolili su gradane da, ako raspolažu takvim saznanjima, da se obrate policiji. Istaknuli su da ce pojacati policijske ophodnje i obilaske kontakt-policajca. (Nera SOFTIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter