Oko 60 osoba stradalo u potonuću broda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 60 osoba utopilo se ili nestalo u potonuću broda blizu južne obale Indonezije, objavili australski mediji u srijedu. Brod na kojemu je bilo 170 osoba, koji su krenuli u potragu za azilom u Australiju, nastradao je u olujnom moru. Više od 100 osoba, većinom državljana Irana i Šri Lanke, izvućeno je iz mora.

Ova se nesreća dogodila samo pet dana nakon što je Australija odlučila da neće prihvaćati izbjeglice, te će sve brodove slati na Papuu Novu Gvineju gdje bi ih se privremeno smještalo.

Izbjegličko pitanje u Australiji dobilo je na važnosti u posljednje vrijeme s obzirom na skorašnje izbore. Tako je premijer Kevin Rudd u petak predstavio nove, strože mjere imigracijske politike zbog dramatičnog povećanja dolaska brodova koji prevoze izbjeglice iz Indonezije. Ove je godine u Australiju brodom stiglo više od 15,000 osoba koje su zatražile azil, na što su reagirali oporbeni političari optužujući vladu za nedovoljno dobro čuvanje granica.

Nove vladine mjere osudile su skupine za ljudska prava. Tako je Amnesty International optužio Australiju za izbjegavanje svoje moralne odgovornosti i okretanje leđa najranjivijoj skupini ljudi na svijetu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter