Oko 400 ilegalnih imigranata ušlo u Španjolsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 1.000 subsaharskih imigranata pokušalo je u srijedu prijeći granicu koja razdvaja Maroko od Melille, a oko 400 ih je na kraju uspjelo ući u španjolsku enklavu u jednom od najmasovnijih prodora u taj grad od 2005., prema lokalnim vlastima.

"Više od 1.000 subsaharskih imigranata pokušalo je ući u Melillu oko 6 sati ujutro", objasnio je predsjednik autonomnog grada Melille Juan Jose Imbroda na javnom radiju RNE.

"Mislim da ih je oko 400 uspjelo ući", dodao je on, "što je znatan broj". "Dolazili su u valovima" do trostruke ograde na granici, sedam metara visoke i 11 kilometara duge, koja tvori polukrug oko Melille, grada na sjevernoj obali Maroka, nastavio je on.

"Dio ograde, vanjski, srušen je" u naletu, rekao je dužnosnik. "Dolazili su u valovima. Marokanske vlasti dobro su surađivale. Civilna garda bila je dobro raspoređena. No, bilo ih je teško zaustaviti", objasnio je Juan Jose Imbroda.

U Melilli je prihvatni centar prenapučen. "Ima oko 2.000 smještenih osoba" na 480 mjesta, objasnio je Imbroda u srijedu. "Zamislite kakav ćemo problem imati kad se nađemo s njih još 400 na 2.000 koji su već ondje".

Melilla i Ceuta jedine su dvije kopnene granice između Afrike i Europe, čime je Španjolska jedna od zemalja najpogođenijih ilegalnom imigracijom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter