Oko 10.000 izbjeglica u Italiji živi u nehumanim uvjetima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 10.000 tražitelja azila i izbjeglica koje su u proteklih par godina stigle u Italiju nema pristup službenim prihvatnim centrima i žive u nehumanim uvjetima u napuštenim kućama ili drugom neprikladnom smještaju, izvijestili su u utorak talijanski Liječnici bez granica (MSF).

U njihovu izvješću stoji da se do takvih podataka došlo proučavanjem 35 mjesta u cijeloj zemlji, uključujući i nekadašnje tvornice te željeznička skladišta. Polovina tih mjesta nema električnu energiju niti tekuću vodu, a trećina izbjeglica nema ni pristup zdravstvenoj skrbi.

"To je neka vrsta nevidljive populacije, koju institucije ne primjećuju i toleriraju", rekao je predsjednik talijanskih Liječnika bez granica Loris de Filippi, dodajući da se takva mjesta redovito raščišćavaju, ali da alternativna ponuda smještaja ne postoji.

MSF tvrdi da je Italija napravila velik napredak kada je posrijedi proširenje kapaciteta za prihvat tražitelja azila. Krajem prošle godine u zemlji je bilo pripremljeno 110.000 mjesta za azilante, no u razdoblju između 2014. i 2015. godine stiglo je 148.000 zahtjeva.

MSF smatra i da je u talijanskim smještajnim jedinicama za prihvat tražitelja azila izbjegnuta "potpuna paraliza" samo zato što su brojni migranti koji su stigli do talijanske obale nastavili putovanje prema sjeveru Europe.

Od 320.000 osoba koje su u zemlju stigle u razdoblju između 2014. i 2015. manje od trećine ispunilo je zahtjev za azilom u Italiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter