"Okačeni" u kultnom Corneru


"Na spomen riječi mecena vjerojatno nikada ne biste pomislili na porečkog ugostitelja Zorana Budiju, no vrijedna kolekcija hrvatske suvremene umjetnosti okačena u kultnom Corner-le-Matu govori drugačije. Bez kafane nema umjetnosti, istina je to poznata već stoljećima, a u neformalnom okruženju Cornera ona direktno komunicira s publikom i postaje dio svakodnevice gradskog ritma. Susretište je to raznih pojedinaca, odnosno poetika, dok je jedina konvencija ovdje je ta da je nema. Do prije dvadeset godina na istom su se mjestu okupljali umirovljenici i kartali uz deci vina i kavu. Danas u kafiću na uglu možete sresti, recimo, Svena Stilinovića dok čita novine ili zaplesati u ritmu muzike koju bira Davor Sanvincenti. Svirao je tu Rundek i drugi nebrojeni glazbenici, no dobro čuvana tajna krije se na zidovima Cornera. Djela dvadeset autora čine posebnu zbirku fotografija, grafika, kolaža i slika, a novi postav izložbe pod nazivom "Okačeni" u Corneru će biti javnosti predstavljen u petak s početkom u 19 sati, najavljuje porečki multimedijalni umjetnik David Belas.

"Novi postav" kao varka

Na izložbi će biti predstavljeno dvadesetak djela, a među njima su radovi Josipa Pina Ivančića, Mladena Stilinovića, Luke Stojnića, Dejana Štifanića, Gorana Škofića, Svena Stilinovića i mnogih drugih. Svi će oni "prezimiti" u kavani, budući da će izložba biti postavljena tijekom četiri mjeseca.

- Dobro upućeni gosti lokala znat će, doduše, da je "novi postav" svojevrsna varka jer se do njega dolazi na osebujan način. Poput vremenske prognoze ili horoskopa, ritma života koji pulsira, u Corneru se stalno nešto mijenja. Nekad je čovjek dobre volje, nekad želi sam popiti kavu, a po istom principu nastaje i izložba. Radovi mijenjaju zidove, stari odlaze, novi dolaze, stari se vraćaju. Ta stalna mijenja odraz je, između ostalog, i karaktera voditelja Cornera Zorana Budije, osobe oko koje su razne osobnosti, organizacije i projekti okupili kroz godine, kaže Belas.

Crtice iz života umjetnika

Napominje i da će prije nego se sve još jednom promijeni, "Okačeni" u Corneru pokušat zamrznuti vrijeme. Zbirka će tako biti dokumentirana i arhivirana.

Iako ju čine nacionalno, pa i međunarodno značajni autori, radi se zapravo o intimnoj kolekciji. Tako će, osim informacija o radovima, posjetitelji na otvaranju izložbe iz prve ruke moći čuti razne zanimljivosti i crtice iz života umjetnika.

Dakle, izložba s pričom otvara se u petak, 22. prosinca u 19 sati, a ulaz je slobodan. "Fuzija dobre umjetnosti, dobrih ljudi i dobroga pića u Corneru još jednom ima i dobar potpis, ovoga puta njih čak dvadeset, najavljuju organizatori.

- Volio bih da moji gosti stvarno poslušaju te priče, stvarno se malo zagledaju u te radove. Vjerujem da neki piju kavu i ne znajući što im visi nad glavom. Ova je izložba prilika da to popravimo, zaključuje Budija. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter