Nitko ne želi biti bolestan, no ponekad usprkos svim našim najboljim naporima upravo se to dogodi. Bez obzira na to koliko puta prije spavanja grgljali slanu vodu, trljali ruke dezinfekcijskim sredstvom i izbjegavali mjesta s puno ljudi, ponekad nas bolest uhvati kad je najmanje ocekujemo. Gdje ste onda pogriješili? Vjerojatno nigdje. No, postoji nekoliko stvari koje možete još poboljšati. Samo u prehranu morate uvesti odredene namirnice koje imaju prirodnu moc jacanja imuniteta.
Caj protiv prehlade
I to ne bilo koji caj. Kamilica, prema jednom britanskom istraživanju, pomoci ce vam da se riješite ili sprijecite prehladu. Istraživanje je pokazalo da se osobama koje su dva tjedna pile po 5 šalica caja dnevno u krvi povecala razina polifenola, od kojih su neki povezani sa pojacanom antibakterijskom aktivnošcu. Razina je ostala visoka 2 tjedna nakon što su ispitanici prestali piti caj.
Pomognite svom savršenom ubojici
U nama živi savršen ubojica. Poznat je pod imenom makrofag, proizvodi se duboko u koštanoj srži. To su bijela krvna zrnca koja “putuju” tijelom i imaju sposobnost prepoznavanja, proždiranja i uništavanja svake stanice organizma ili supstancije koja ne pripada ili nije tijelu potrebna (odnosi se na bakterije, viruse, gljivice te mrtve, mutirane ili tumorske stanice). No, one uspijevaju samo ako mu malo pomognete. Ove ubojite stanice aktiviraju se pomocu beta glukana, dugolancanog polisaharida izoliranog iz stanicne stjenke kvasca.
Beta glukan može se gotovo svugdje kod nas kupiti kao suplement, ali ima ga i u hrani i to najviše u zobi. Zato bi bilo dobro u prehranu uvrstiti hranu kao što je zobena kaša.
Dresing za uspjeh
Jesti salatu za rucak je veoma pametno, no utopiti je u dresingu bez ikakvih masnoca nije. Istraživanje sa Sveucilišta Iowa pokazalo je da ljudsko tijelo bez zdravih masnoca ne može apsorbirati važe nutriente iz povrca. Istraživanje je ukljucilo sedam ljudi koje su hranili salatom 12 tjedana i testirali im krv nakon svakog obroka. Oni koji su na salatu stavili dresing bez ulja ili masnoca nisu uspjeli apsorbirati karotenoide, antioksidanse koji su važni za imunitet. Zbog toga je važno unositi i masnoce, ali je bitno i koje.
Portal ordinacija.hr piše kako treba izbjegavati zasicene i djelomicno zasicene masnoce jer loše djeluju na organizam. Izbjegavajte maslac životinjskog porijekla i životinjsku mast. Isti slucaj je sa biljnim maslom – ono je zasiceno umjetnim putem i kao takvo je vrlo nezdravo.
Masnoce se najcešce nalaze u uljima. Zato trebate obratiti posebnu pozornost na ulja koja koristite u svakodnevnom kuhanju, jer imaju direktan ucinak na vaše zdravlje. Maslinovo i ulje od kikirikija su mononezasicena ulja i zato su najzdraviji izbor za vas. Mononezasicene masnoce sadrže esencijalne masne kiseline nužne za pravilan rad organizma. Smanjuju rizik od obolijevanja od raka dojke i debelog crijeva, te obiluju vitaminom E.
Polinezasicene masnoce takoder su korisne za organizam. Njih nalazimo u kukuruznom, sojinom i suncokretovom ulju. Ove masnoce su zdrave i esencijalne, a cine ih omega-3 i omega-6 masne kiseline. Polinezasicene masnoce su zdravije od zasicenih, ali za razliku od mononezasicenih, polinezasicene snižavaju LDL kolesterol ali i HDL kolesterol.
Sirutkom protiv boljki
Protein sirutke (whey protein) je potpuno prirodan suplement, koji se dobiva kao nusprodukt u proizvodnji sira. Sirutka je u svojoj originalnoj formi tekucina koja sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine. Sirutka je bogata aminokiselinom koja se zove cistein koja se pretvara u glutation u tijelu. Glutation je snažan antioksidans koji jaca otpornost stanica na bakterije i viruse.
Protein sirutke može se nabaviti u ljekarnama i fitness centrima kao suplement, a naci ga se može i u – jogurtu. Ona prozirna tekucina koja se nakupi na poklopcu jogurta ili vrhnja je cisti protein sirutke, zato nemojte to ocijediti vec umiješajte natrag u jogurt.
Sve je više studija koje ukazuju potencijalnu snagu sirutkina proteina u redukciji pojave raka, u borbi s HIV-om, djelovanju na poboljšanje imuniteta, redukciji utjecaja stresa i smanjenju kortizola (kortikosteroidni hormon koji se popularno naziva “stres hormon”), povecanju razine serotonina u mozgu, poboljšanju funkcija jetre u osoba koje boluju od nekih oblika hepatitisa, smanjenju krvnog pritiska itd
Od pilece, bolja je juha od rajcice
Kako bismo se riješili prehlade cesto jedemo pilecu juhu. A kako biste uopce sprijecili da se razbolite pocnite konzumirati juhu od rajcice. U istraživanju iz SAD-a 10 ispitanika je jelo juhu od rajcice 3 tjedna, nakon cega su iduca 3 tjedna jeli prehranu u potpunosti bez rajcica. Dok su jeli juhu od rajcica njihova bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija dobila su 38 posto manje štete od slobodnih radikala – atoma koji u tijelu oštecuju i destabiliziraju stanice. Istraživaci smatraju da likopen u rajcicama djeluje kao antioksidans koji pomaže bijelim krvnim zrncima da se odupru negativom utjecaju slobodnih radikala.
Pijte izotonicne napitke
Ne samo da ce vam izotonicni napitki pomoci da nadoknadite tekucinu izgubljenu fizickom aktivnošcu, vec bi vas mogli zaštititi i od gripe. Prema jednom americkom istraživanju kad je 10 triatlonaca pilo više od 1 caše izotonicnih napitaka svakih 15 minuta za vrijeme napornih treninga, imali su znacajno bolji imunitet od onih koji su pili “placebo” napitak.
Pice pa onda ice
Popiti cašu vina uz obrok, osim što je dobro za vaše srce, moglo bi vam pomoci sprijeciti otrovanje hranom. Znanstvenici na Sveucilištu Oregon dokazali su kako vino može sprijeciti tri cesta patogena u hrani:.E coli, listeriu i salmonelu. Sva vina imaju isti efekt, no crvena su snažnija.
Osjetite vrucinu
Mnogo je istraživanja dokazalo da kapsaicin – tvar koja cili papricici dalje ljutinu, može sprijeciti bolest prije nego ona pocne. U jednom istraživanju ispitanici koji su dobivali dnevnu dozu kapsaicina imali su gotovo tri puta više stanica koje proizvode antitijela, od onih koji ga nisu dobivali. Više antitijela znaci manje prehlada i infekcija.
Kapsaicinoidi u tijelu inhibiraju stvaranje proupalnih citokina, molekula odgovornih za nastanak upale, buduci da je danas dobro dokumentirano kako upala leži u pozadini brojnih bolesti, od ateroskleroze do malignih bolesti, ovo je istraživanje dragocjeno mnogima.
Studija provedena na štakorima pokazala je da bi kapsaicin, sastojak ljutih cili paprika, u kombinaciji s lidokainom mogao biti uspješniji u uklanjanju boli od postojecih anestetika.