OI Rio: Stipanović osvojio srebro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović nije uspio obraniti prvo mjesto u plovu za odličje i na koncu je osvojio srebrnu medalju u klasi Laser na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Premda je ispustio zlato, Stipanović može biti ponosan jer je osvojio prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja.

Stipanović je uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Imao je osigurano srebro i jedini cilj u plovu za odličje bilo je pokriti Australca i ne dozvoliti mu da pobjegne.

Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca pa je krenuo nakon svih. Na koncu je Burton završio kao treći, a Stipanović deveti. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

Osim Stipanovića hrvatsko jedrenje u Riju ima zasad i prvo mjesto posade u 470 Šime Fantela/Igor Marenić, te treće mjesto Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn. Plov za odličja imat će i Kljaković-Gašpić, a naša posada u klasi 470 mogla bi osigurati medalju, čak i zlato. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter