OI: Pobjeda rukometaša i vaterpolista, Pejčić peta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u susretu je 4. kola skupine B na Olimpijskim igrama u Londonu ostvarila i četvrtu pobjedu, u briljatnoj je igri uvjerljivo svladala europskog prvaka Dansku sa 32-21 (14-9). Ovom pobjedom Hrvatska je praktički osigurala prvo mjesto u skupini i lakšeg suparnika u četvrtfinalu.

Najbolji u našoj reprezentaciji bili su Duvnjak, Vori i Horvat s pet golova, dok je Alilović sakupio 12 obrana. U posljednjem, 5. kolu Hrvatska će u ponedjeljak igrati protiv Španjolske s početkom u 20.30 sati.

Hrvatski vaterpolisti zabilježili su i četvrtu uzastopnu pobjedu na olimpijskom turniru, jer su nakon Grčke, Španjolske i Italije danas svladali i Australiju i time teoretski osigurali prvo mjesto u A skupini.

Svjesni da pobjedom protiv Australije osiguravaju prvo mjesto u skupini, odabranici Ratka Rudića nervozno su krenuli u utakmicu protiv plivački odlično pripremljenih Australaca. Zahvaljujući dobrom korištenju igrača više i pogocima Boškovića i Jokovića prvu četvrtinu smo dobili sa 2:1.

Australiji smo u drugoj četvrtini zabili tri gola, a najveći dobitak za našu reprezentaciju je "povratak" u pucačku formu ljevorukog Mare Jokovića koji je iz igre postigao gol za naše vodstvo 3:1 pa smo na poluvremenu protiv upornih Australaca vodili sa5:2.

U tim trenucima odlično su igrali naši centri, posebno Nikša Dobud, koji je izborio i dva peterca te četiri isključenja, dok je naš drugi centar Igor Hinić izborio pet isključenja Australaca.

Odlično su naši koristili prednost igrača više i od deset takvih situacija iskoristili čak osam. Kada se tome doda da je vratar Pavić imao čak 11 obrana prije nego ga je u zadnjoj četvrtini zamijenio Frano Vićan, možemo s puno optimizma gledati na nastavak vaterpolo turnira.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra protiv Kazahstana u ponedjeljak, 6. kolovoza u 11 sati.

4. kolo A skupine Hrvatska: Australija 11:6 (2:1, 3:1, 3:2, 3:2).  Waterpolo Arena. Suci: Ulrich Spiegel iz Njemačke i Gyorgy Juhasz iz Mađarske.

HRVATSKA: Pavić, Burić, Bošković 2(1), Dobud 2, Joković 3, Buljubašić, Muslim, Bušlje, Sukno 2 (1), Barač, Hinić (1), Obradović 1, Vićan.

AUSTRALIJA: Dennerley, Campbell, Cleland, Cotterill 1, Younger, Beadsworth, Roach, McGregor 1, Whalan 3, Woods 1, Howden, Miller, Claek.

PETERCI: Hrvatska 2(2), Australija 0.

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 10/8, Australija 8/2.

Pejčić izmakla medalja

Hrvatska streljačica Snježana Pejčić zauzela je peto mjesto na olimpijskim igrama u Londonu u finalu MK puške trostav sa 681.9 krugova. 

Zlatno odličje pripalo je Amerikanki Jamie Lynn Gray sa 691.9, a srebro Srpkinji Ivani Maksimović (687.5), a bronca Čehinji Adeli Sykorovoj (683).

Snježana Pejčić koja je na OI u Pekingu bila 26. u ovoj disciplini, sjajno je pucala u kvalifikacijama i kao šesta izborila plasman u finale.  U odlučujućih deset metaka odlično je pucala prvih šest metaka i bila treća, da bi u sedmoj seriji pogodila 8,3 i pala na peto mjesto, a u osmoj seriji ponovo se vratila na treću poziciju koju je držala i poslije devetog hica.

U posljednjem hicu Snježanu su pretekli i Čehinja Sykorova i Poljakinja Sylwia Bogacka, pa je na kraju naša najbolja streljačica zauzela peto mjesto.     

Perković jednim hicem do finala

Hrvatska atletičarka Sandra Perković izborila je plasman u finale bacanja diska na OI u Londonu s rezultatom 65.74 što je bio treći rezultat kvalifikacija. Sandra je olimpijsku normu od 63 metra prebacila već u svom prvom pokušaju odradivši kvalifikacije bez ikakvog stresa. Bolje od nje bile su tek Kolumbijka Yarleys Barrios s rezultatom 65.94 metara, te Njemica Nadine Muller s rezultatom 65.89.

U kvalifikacijama je nastupilo 35 diskašica, a u finale se plasiralo njih 12. Olimpijsku normu prebacilo je osam natjecateljica, dok su ostale ušle u finale po rezultatu. Finale bacanja diska je u 20.30 sati po hrvatskom vremenu.

"Ispunila sam obećanje rukometašima da im neću prirediti stres. Bit će vatreno sutra u finalu, no ne želim ništa najavljivati. Bilo bi lijepo sutra zaokružiti cijelu priču," kazala je Sandra nakon kvalifikacija.

Sandra je ove sezone disk najdalje bacila na 68.24 metara u Šangaju što je novi hrvatski rekord, te ujedno treći rezultat ove sezone. Dalje od nje bacile su Ruskinja Darija Piščalnikova (70,69) i Njemica Nadine Muller (68,89). Svjetski rekord drži Njemica Gabriele Reinsch koja je 1988. godine ostvarila rezultat 76.80 metara.

Jedriličari se bore za 2 medalje

U iduća dva dana hrvatski jedriličari borit će za dvije medalje, Ivan Kljaković Gašpić u Finnu i Tonči Stipanović u Laseru zauzimaju četvrte pozicije u svojim klasama uoči plovova za odličja.

Kljaković Gašpić će se za medalju boriti u nedjelju, a Stipanović u ponedjeljak.

Šime Fantela i Igor Marenić napredovali su na deseto mjesto u klasi 470, u ženskoj konkurenciji iste discipline Enia Ninčević i Romana Župan su zasad 11. Tina Mihelić završila je natjecanje u Laser Radialu, zauzela je 17. mjesto. U nedjelju će regata završiti za daskaša Luku Mratovića koji se nalazi na 19. mjestu. Natjecanje u nedjelju nastavljaju Pavle Kostov i Petar Cupać u 49-eru, trenutačno su 17. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter