OI: Peta pobjeda vaterpolista i rukometaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon vaterpolista i hrvatski rukometaši su na Olimpijskim igrama u Londonu natjecanje po skupinama okončali s maksimalnih pet pobjeda. U posljednjem kolu B skupine Hrvatska je pobijedila Španjolsku 30:25 (11:10) i u četvrtfinalu će igrati protiv Tunisa.

Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Ivan Čupić i Blaženko Lacković sa po sedam, te Domagoj Duvnjak sa četiri gola, dok su Španjolce predvodili Victor Gonzalez Tomas i Raul Entrerrios sa po pet golova.

Dvorana Copper box. Suci: Geipel i Helbig (oba Njemačka).

HRVATSKA: Losert, Balić 1, Duvnjak 4, Lacković 7, Kopljar 2, Vori 2, Gojun, Horvat 2, Vuković 2, Buntić 1, Alilović, Štrlek 2, Čupić 7, Ninčević.

ŠPANJOLSKA: Hombrados, Gurbindo 1, Rocas 2, Maqueda 2, Tomas 5 (3), Entrerrios 5, Aguirrezabalaga 2, Sarmiento, Aguinagalde 1, Ugalde 3, Šterbik, Canellas 4, Morros, Guardiola.

Sedmerci: Hrvatska 6 (5), Španjolska 5 (4). Isključenja: Hrvatska 4, Španjolska 6 minuta.

Đurkovića neće biti u finalu

Bojan Đurković (22) nije se uspio plasirati u finale discipline malokalibarska puška 50m trostav na OI u Londonu. On je u današnjim kvalifikacijama zauzeo 35. mjesto sa 1152 kruga. Od raspucavanja za finale dijelilo ga je 16 krugova. Najbolji u kvalifikacijama bio je Talijan Niccolo Campriani sa 1180 krugova.

Nakon što je bio solidan u ležećem stavu, pogodivši 396 od mogućih 400 krugova, Đurković je sve pokvario lošim gađanjem u stojećem stavu ostvarivši samo 369 krugova. Gađanje u klečećem stavu ipak je bilo nešto bolje (387 krugova), ali to je bilo dovoljno tek za 35. mjesto.

Đurkoviću je to bio zadnji nastup u Londonu, a u najboljem sjećanju ostat će mu disciplina malokalibarska puška 50m ležeći stav, u kojoj je ušao u finale i osvojio 7. mjesto.

U zračnoj puški 10m bio je 36. u kvalifikacijama. (Hina, REUTERS)

Peta pobjeda vaterpolista

Hrvatski vaterpolisti zabilježili su i petu uzastopnu pobjedu na olimpijskom turniru, jer su nakon Grčke, Španjolske  Italije i Australije danas savladali i objektivno najlošiju momčad u skupini Kazahstan i tako sa pet pobjeda uvjetljivo osvojili prvo mjesto u A skupini. 

Bila je to prigoda da izbornik Ratko Rudić da veću minutažu igračima koji dosada nisu mnogo nastupali, pa je tako na vratima čitavu utakmicu bio naš drugi golman Frano Vićan. Utakmica je bila riješena već u prvoj četvtrtini koju su naši igrači dobili sa 4:0 nakon čega se prešlo na ekshibicijsku igru jer su naši i plivački i tjelesno puno spremniji od Kazahstana.

U četvrtfinalu olimpijskog turnira u Londonu vaterpolisti Hrvatske igrat će u srijedu, 8. kolovoza, protiv reprezentacije SAD-a.

Utakmica je odigrana u Waterpolo Areni, a sudili su Moller iz Argentine i Littlejohn iz Velike Britanije. 

HRVATSKA: Pavić, Burić, Bošković 2, Dobud 5, Joković 1, Buljubašić 1, Muslim, Bušlje, Sukno 1, Barač 2, Hinić, Obradović, Vićan.

KAZAHSTAN: Maksimov, Gubarev 1, Šakenov, Gorovoj, Panfili 1, Šmider, Ušakov, Ukumanov, Žiljajev 2, Rudaj, Manafov, Kokorin, Švedov.

Jedrenje: Stipanoviću drvena medalja u klasi Laser

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović nije uspio osvojiti medalju u klasi Laser na OI u Londonu. U posljednjem, 11. plovu za odličja Stipanović je zauzeo osmo mjesto, a budući da je njegov izravni konkurent za brončano odličje Šveđanin Rasmus Myrgren bio šesti, Stipanović je regatu završio na četvrtom mjestu.

Četvrto mjesto Stipanovića izjednačenje je najboljeg rezultata nekog hrvatskog jedriličara na olimpijskim igrama, prije osam godina u Ateni tu je poziciju u klasi Finn zauzeo Karlo Kuret.

Hrvanje: Poražen i Nenad Žugaj

Hrvatski hrvač Nenad Žugaj poražen je u repesažu kategorije do 84 kilograma grčko-rimskim stilom na OI u Londonu čime je ostao bez mogućnosti borbe za brončano odličje. Žugaja je pobijedio Francuz Melonin Noumonvi.

Žugaj je ranije izgubio u osmini finala od Egipćanina Karama Mohameda Gabera Ebrahima, olimpijskog prvaka iz Atene 2004. Kako se Ebrahim potom plasirao u finale, Žugaj je dobio novu priliku kroz repesaž, no nije je iskoristio.

Njegov brat blizanac Neven jučer je poražen u osmini finala kategorije do 74 kilograma od Azerbajdžanca Emina Ahmadova. Braća Žugaj prvi su hrvatski hrvači na OI nakon nastupa Stipe Damjanovića u Atlanti 1996. Damjanović je nastupio i četiri godine ranije u Barceloni.


Podijeli: Facebook Twiter