OI: Luciji Zaninović bronca, hrvatski vaterpolisti u polufinalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska predstavnica u taekwondou u kategoriji do 49 kg Lucija Zaninović osvojila je brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, ona je u borbi za brončanu medalju svladala Meksikanku Jannet Alegriju sa 6:5 (1:4, 3:0, 1:1; 1:0) "zlatnim bodom" u produžetku.

Medalja Lucije Zaninović treća je hrvatska u Londonu, nakon srebra četverca na pariće i zlata Sandre Perković. Ujedno, ovo je i treća olimpijska medalja u taekwondou za Hrvatsku i treća brončana. Sve tri osvojile su taekwondoistice, prije četiri godine do bronci su stigle Martina Zubčić (do 57 kg) i Sandra Šarić (do 67 kg).

Lucija je medalju osvojila udarcem nogom u prsa nakon minute i 19 sekundi borbe u produžetku.

Iako u svojoj kolekciji medalja ima dva naslova europske prvakinje, ovo je najveći uspjeh u karijeri 25-godišnje Splićanke. U četvrtak će u kategoriji do 57 kg nastupiti i Lucijina sestra blizanka Ana Zaninović.

Hrvatski vaterpolisti pobijedili su u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Londonu selekciju SAD-a sa 8:2 (2:0, 3:0, 1:2, 2:0) i plasirali se u polufinale u kojem će se u petak, 10. kolovoza, sastati sa Crnom Gorom.

HRVATSKA: Pavić, Burić 2, Bošković 2, Dobud, Joković, Buljubašić, Muslim, Bušlje, Sukno 1, Barač 1, Hinić, Obradović 2, Vićan.
SAD: Moses, Varellas 1, Hudnut, Powers, Wright, Buckner, Reaubien, Azevedo, Bailey 1, Hutten, Smith, Mann, Lapin.

Za šestu uzastopnu i najvažniju pobjedu na olimpijskom turniru podjednake pohvale pripadaju svim odabranicima Ratka Rudića, a posebno su se istakli dvostruki strijelci Burić, Bošković i Obradović, te vratar Josip Pavić koji je sakupio 10 obrana.

Hrvatski vaterpolisti plasirali su se u poluzavršnicu olimpijskog turnira u Londonu na kojem su zabilježili šestu uzastopnu i najvažniju pobjedu, jer su pobjedom nad SAD osigurali još dvije utakmice od kojih će prvu igrati u petak protiv Crne Gore.

Nakon što su u skupini redom pobjeđivali Grčku, Španjolsku, Italiju, Australiju i Kazahstan, danas su savladali i za nas uuvijek nezgodnu i plivački odlično pripremljenu selekciju SAD-a, srebrne iz Pekinga otprije četri godine.

U utakmici koju naši "nisu smjeli" izgubiti ključ pobjede bila je izvanredna igra u obrani, posebno na kapetanu američke reprezentacije Tonyju Azevedu koji nije uspio postići gol, kojoj je ton davao odlični vratar Josip Pavić sa 10 obrana. Amerikanci su također znali otkud im prijeti najveća opasnost pa su dobro zatvorili naše centre Dobuda i Hinića, ali nisu mogli i naše šutere s vanjskih pozicija.

Prvu četvrtinu dobili smo golovima Burića i Barača sa 2:0, a kada smo u drugoj golovima Boškovića i dva Obradovića poveli sa 5-0 na poluvremenu činilo se da će naši mirno privesti utakmicu kraju. Naime, Amerikanci nam ni iz 10 pokušaja s igračem više nisu mogli postići zgoditak.

Tek u 19. minuti Amerikanci su postigli prvi gol preko centra Baileya. U trećoj četvrtini uslijedila je jedina kriza u našoj igri kada tri puta zaredom nismo iskoristili igrača više što kažnjava Varellas i prvi put iz 11. pokušaja postiže gol s igračem više za SAD i smanjuje na 2:5.

Bošković i Sukno pobrinuli su se da ne izgubimo tu četvrtinu koja je završila 2:2. Posljednjih osam minuta bilo je formalnost, a tu četvrtinu su naši dobili golom Burića koji je iskoristio situaciju s igračem više.

Ovom uvjerljivom pobjedom odabranici Ratka Rudića s puno optimizma mogu gledati na daljnji tijek natjecanja u kojem ih već u petak očekuje utakmica polufinala protiv vrlo dobre reprezentacije Crne Gore. (Hina)

Zaninović se bori za broncu

Hrvatska predstavnica u taekwondou u kategoriji do 49 kg Lucija Zaninović nije se uspjela plasirati u finale Olimpijskih igara u Londonu, ona je u polufinalu izgubila od aktualne olimpijske pobjednice i svjetske prvakinje, Kineskinje Jingyu Wu sa 7:19 (2:7, 2:3, 3:9), a dvoboj je prekinut zbog velike bodovne razlike 29 sekundi prije isteka treće runde.

Sjajna Kineskinja već je u prvoj rundi zahvaljujući dvama udarcima u glavu stigla do značajne prednosti koju je održavala i tijekom druge runde, da bi Zaninović u trećoj rundi krenula na sve ili ništa. To je Wu iskoristila i još tri puta uspjela plasirati udarac nogom u glavu naše predstavnice i stići do uvjerljive pobjede.

Zaninović će se u 22.30 sati boriti za brončano odličje protiv bolje iz susreta Japanke Erike Kasahare i Elisabeth Zamore Gordillo iz Gvatemale.

Ivan Horvat bez finala
Atletičar Ivan Horvat nije se plasirao u finale skoka s motkom na olimpijskim igrama u Londonu nakon što je danas u kvalifikacijama s preskočenih 5.35 zauzeo 20. mjesto. Da je mladi, 19-godišnji Osječanin skočio svoj najbolji rezultat i nacionalni rekord koji iznosi 5,60 m plasirao bi se u finale.  (H)

Jedriličarke završile nastup na Igrama

Hrvatske jedriličarke Enia Ninčević i Romana Župan završile su svoj nastup na regatnim poljima Weymoutha i Portlanda, zauzevši 17. mjesto u klasi 470. Za ovu mladu posadu veliko je postignuće što su se uopće kvalificirale za Igre, Ninčević i Župan bile su prvi hrvatski ženski dvojac ikad na Igrama. Uspjeh je tim veći što su one jedini ženski dvojac u jedrenju uopće u Hrvatskoj. U današnja dva plova Ninčević i Župan zauzele su 19. i 14. mjesto.


Podijeli: Facebook Twiter