OI: Karla Šitić 12. u utrci na 10 km, A. Zaninović bez medalje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plov za odličja za jedriličare za klasu 470 na Olimpijskim igrama u kojemu su trebali nastupiti i hrvatski predstavnici Šime Fantela i igor Marenić odgođen je za petak zbog nedostatka vjetra na regatnom polju ispred Weymoutha.

Po prvi put od početka olimpijske regate nije bilo dovoljno vjetra, pa su suci bili prisiljeni odgoditi natjecanje. Novi termin plova za odličja za klasu 470 je u petak u 13 sati po hrvatskom vremenu. Inače, Fantela i Marenić posljednja su hrvatska posada koja još uvjek sudjeluje na Igrama, a uoči plova za odličja zauzima osmo mjesto.

Karla Šitić 12. u daljinskom plivanju

Karla Šitić, hrvatska predstavnica u daljinskom plivanju, zauzela je 12. mjesto u utrci na 10 kilometara.

Bio je to prvi hrvatski nastup u daljinskom plivanju na olimpijskim igrama, a 20-godišnja Splićanka je šest krugova u londonskom Hyde Parku preplivala za 1 sat 58 minuta i 54 sekunde, zaostavši za pobjednicom, Mađaricom Evom Risztov nešto više od minute (1:57:38.2).

Kraj nade za Anu Zaninović

Hrvatska taekwondašica Ana Zaninović okončala je natjecanje u kategoriji do 57 kilograma na Olimpijskim igrama u Londonu. Aninu sudbinu, nakon poraza u 1. kolu od Japanke Mayu Hamade, zapečatila je Britanka Jade Jones, koja je u četvrtfinalu svladala Japanku sa 13:3.

Zaninović je mogla do repesaža i šanse da se bori za brončano odličje samo u slučaju da je Hamada prošla u finale, ali je Jones uvjerljivo dobila borbu.

"To je tako. Da mogu promijeniti današnji dan, promijenila bih sve", kratko je komentirala Ana Zaninović. Njezina sestra Lucija osvojila je u srijedu broncu, te tako hrvatski taekwondo ipak odlazi s medaljom s OI u Londonu.

Šimić bez finala

Hrvatska predstavnica u skoku u vis Ana Šimić nije se u četvrtak plasirala u finale te discipline na olimpijskim igrama u Londonu nakon što je kvalifikacije završila na 29. mjestu sa skokom od 1,80 m.

Norma za finale bila je 1,96m što je u kvalifikacijama uspjelo samo jednoj atletičarki Svetlani Radzivil iz Uzbekistana. Šimić je preskočila 1,80 m od prve, ali je onda ljestvicu na 1,85m rušila tri puta. Današnji rezultat je dosta slabiji od njenog najboljeg rezultata koji iznosi 1,92 m.

Anu Zaninović porazila Mayu Hamade

Hrvatska predstavnica u taekwandou Ana Zaninović u kategoriji do 57 kilograma poražena je u četvrtak u prvom kolu olimpijskog turnira u Londonu od Japanke Mayu Hamade.  Ako japanska predstavnica uspije doći do finala, Ana Zaninović će dobiti pravo nastupa u repasažu.

Ana Zaninović, koja je svjetska prvakinja iz 2011. i europska doprvakinja, Hamadu je pobijedila na olimpijskim kvalifikacijama ove godine, iako se borila sa slomljenom šakom. Međutim, na olimpijskim igrama su spojene čak i po tri kategorije u jednu, tako da se npr. Hamada morala nadebljati čak tri kilograma, jedući i šest obroka dnevno, da bi nastupila u ovoj kategoriji. (Hina)

Rukometaši idu u polufinale

Hrvatska rukometna reprezentacija izborila je plasman u polufinale olimpijskih igara u Londonu nakon što je u četvrtfinalu pobijedila Tunis 25:23 (11:12).

Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Ivan Čupić sa osam, Domagoj Duvnjak sa četiri, te Denis Buntić i Manuel Štrlek sa po tri gola. Mirko Alilović nije bio na svojoj uobičajenoj razini, no sakupio je 10 obrana. U suparničkim redovima najviše golova zabili su Wael Jallouz i Kamel Alouini sa po četiti gola.

Hrvatskoj je ovo treće uzastopno polufinale na olimpijskim igrama. U Ateni smo otišli do zlata, dok smo prije četiri godine bili četvrti. Ovoga puta za ulazak u finale hrvatski rukometaši će u petak, 10. kolovoza igrati protiv branitelja naslova iz Pekinga i aktualnih svjetskih prvaka Francuza. U drugom polufinalnom susretu sastat će se Mađarska i Švedska.

Premda se očekivala 'šetnja' do polufinala, hrvatski rukometaši imali su mnogo muke protiv čvrstih i grubih Tunižana. Posebice u prvom poluvremenu koje je Tunis dobio sa 12:11. Afrički prvak je u nekoliko navrata imao i dva gola prednost, te priliku i za plus tri. Bilo je to prvo poluvrijeme koje je Hrvatska izgubila na ovim igrama. Tunis je nametnuo čvrstu, u pojedinim trenucima čak i pregrubu igru što su im slabi argentinski suci tolerirali. U 25. minuti Megannem je zbog krvničkog starta na Ivanu Čupiću čak zaradio i crveni karton. Neraspoloženi hrvatski igrači u takvoj 'ratničkoj igri' pokazivali su previše nervoze, ponajviše u napadu. U prvom poluvremenu imali smo sedam tehničkih pogrešaka, uz 52 posto realizacije napada. U sivilo naše igre uklopio se i Mirko Alilović koji je obranio svega dvije lopte.

Srećom, nastavak je ponudio daleko bolje izdanje hrvatskih rukometaša. Drugo poluvrijeme su otvorili serijom 5:1 i po prvi put na utakmici stigli smo do tri gola prednosti (16:13). Napokon je proradio i Alilović koji je u prvih pet minuta drugog dijela sakupio četiri obrane, dvostruko više nego u cijelom prvom poluvremenu. U 40. minuti stigli smo i do četiri pogotka viška (18:14), a petnaest minuta prije kraja utakmice i pet golova plusa (21:16). Uporni Tunižani približili su se na dvije i pol minute prije kraja na minus dva (24:22), no 'smirili' su Duvnjak i Alilović. 

LONDON. Basketball Arena; Suci: Maria Carlos Marina i Leonel Dario Minore (oba Argentina)

HRVATSKA: Losert, Alilović; Balić 2, Duvnjak 4, Lacković 2, Kopljar, Vori 1, Gojun, Horvat 2 (2), Vuković, Buntić (3), Štrlek (3), Čupić 8, Ninčević.

TUNIS: Helal, Maggaiz; Hedoui 1, Toumi 3, Gharbi, Tej 3, Touati, Hmam 3, Bannor 3, Alouini 4, Jallouz 4, Ayed 1, Megannem, Boughnami 1 (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter