OI: Giovanni Cernogoraz odličan u trapu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski prvak u gađanju glinenih golubova - disciplini trap, Novigrađanin Giovanni Cernogoraz, odlično je pucao prvoga dana kvalifikacija na Olimpijskim igrama u Londonu i u sutrašnji drugi dio kvalifikacija ulazi sa šeste pozicije i pogođene 74 od 75 (25, 25, 24) mogućih meta. U prva je dva kruga imao stopostotan učinak, a jedini je promašaj ubilježio u trećem krugu.

I drugi je hrvatski predstavnik Anton Glasnović odlično pucao pogodivši također 74 "goluba" (25, 24, 25) čime zasad drži četvrtu poziciju. Što znači da zasad oba hrvatska reprezentativca imaju kartu za veliko finale šestorice najboljih. Jasno, to će trebati potvrditi u drugom dijelu kvalifikacija koje će početi sutra u 10 sati. Strijelci će nastaviti kvalifikacije pucanjem u još 50 meta, a Cernogoraz će na strelište izaći u 12 sati kad je predviđen start treće grupe.

Šestorica najboljih nakon ispucanih 125 meta izborit će potom nastup u finalu koje će početi u 17 sati.

Koliko je jaka konkurencija u trapu svjedoči i podatak da je Rus Aleksej Alipov, zlatni iz Atene i brončani iz Pekinga, tek 20. sa 71 metom, dok je Talijan Giovanni Pellielo, srebrni iz Atene i Pekinga te brončani iz Sydneyja, na 17. mjestu sa 72 pogođene mete. Jedini sa stopostotnim učinkom nakon prvoga dana je Australac Diamond, zlatni iz Atlante i Sydneyja.

Kako su pravila prema kojima su strijelci rangirani nakon prvog dana slabo poznata, za dodatna pojašnjenja obratili smo se Stanku Kancelaru.

- Strijelci koji nakon prvoga dana imaju isti broj pogođenih meta rangiraju se tako da se gleda koji od njih ima bolje ispucanu posljednju seriju. Budući da je Cernogoraz jedini promašaj imao baš u posljednjoj seriji, on je trenutno tek šesti. Kod strijelaca koji su imali promašaj u istoj seriji gleda se tko je ranije promašio. No, to sve vrijedi samo do finala. U borbu za finale idu u dodatno raspucavanje svi koji imaju jednak broj pogođenih meta. Kako u finale ide najboljih šest, a razlike su minimalne, može se dogoditi da veći broj strijelaca ide u dodatno raspucavanje. Vjerujem da bi i Cernogoraz i Glasnovć mogli u finale - rekao je Kancelar.

Rezultati: 1. Michael Diamond (Aus) 75, 2. Karsten Bindrich (Njem) 74, 3. Massimo Fabbrizi (Ita) 74, 4. Anton Glasnović (Hrv) 74, 5. Fehaid Aldeehani (Kuv) 74, 6. Giovanni Cernogoraz (Hrv) 74. (Roberto CAR)

Košarka (žene) Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija oprostila se od olimpijskih igara u Londonu porazom od Turske 65:70. Hrvatske košarkašice su natjecanje u skupini A okončale na petom mjestu sa jednom pobjeda i četiri poraza. Najefikasnije igračice u hrvatskim redovima bile su Ana Lelas sa 14, te Jelena Ivezić i Anđa Jelavić sa po deset koševa, dok je Tursku predvodila Kuanitra Holingsvort sa 14 koševa.

Rukomet (žene): U susretu petog kola A skupine olimpijskog turnira u Londonu rukometašice Hrvatske bez većih problema pobijedile su Veliku Britaniju 37:14 (17:6) i natjecanje u skupini okončale na drugom mjestu sa četiri pobjede i jednim porazom.

Hrvatska je i prije ove utakmice osigurala plasman u četvrtfinale, a bilo je samo upitno s koje će pozicije krenuti u borbu za odličja. Kako su Rusija i Crna Gore danas odigrale bez pobjednika 25:25, odabranice Vladimira Canjuge zauzele su drugo mjesto u skupini iz Brazilki.

Najefikasnije igračice u hrvatskim redovima bile su Sonja Bašić i Dijana Jovetić sa po pet golova, dok su Vesna Milanović Litre, Maja Zebić i Andreja Šerić dodale po četiri gola. Kod Britanki najbolja je bila Kelsi Fairbrother sa tri gola.

Hrvanje: Neven Žugaj poražen je od Azerbajdžana Emina Ahmadova u osmini finala kategorije do 74 kilograma. Na Igrama u Londonu u ponedjeljak će nastupiti i njegov brat blizanac Nenad, u kategoriji do 84 kilograma. Braća Žugaj prvi su hrvatski hrvači na OI nakon nastupa Stipe Damjanovića u Atlanti 1996. Damjanović je nastupio i četiri godine ranije u Barceloni.

Jedrenje: Ivan Kljaković Gašpić ostao je bez medalje u klasi Finn. U posljednjem plovu za odličje osvojio je četvrto mjesto, te je na koncu zauzeo petu poziciju.

Uoči posljednjeg plova Kljaković Gašpić je bio peti s izgledima za medalju. Danac Jonas Hogh Christensen i Britanac Ben Ainslie jedrili su  za zlato, a čak četiri kormilara, među kojima i naš Kljaković Gašpić borili su se za broncu.

Atletika: Lisa Christina Stublić osvojila je 52. mjesto na olimpijskom maratonu u Londonu. Startalo je 118 djevojaka, a Lisa je istrčala vrijeme 2:34.25, no nije uspjela popraviti svoj i hrvatski rekord postavljen prošle godine u Linzu - 2:30.46.

Hrvatska atletičarka Nikolina Horvat nije se uspjela plasirati u polufinale utrke na 400 metara s preponama na Olimpijskim igrama u Londonu osvojivši 37. mjesto u kvalifikacijama. Članica zagrebačkog kluba Ulix je istrčala rezultat 58.49 što je za dvije sekunde slabije od njezinog i hrvatskog rekorda. Za 26-godišnju Zagrebčanku bile su to druge OI nakon što niti u Pekingu nije prošla prvi krug kvalifikacija (Hina)

Zlatna Sandra Perković otkazala konferenciju za novinare

Olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković otkazala je najavljenu novinsku konferenciju u Hrvatskoj kući u Londonu.

Perković se, zajedno s trenerom Ivanom Ivančićem, trebala pojaviti u hotelu Pelham u South Kensingtonu u 12.30 po hrvatskome vremenu, gdje se okupio veliki brojem akreditiranih i neakreditiranih novinara. Voditelj press-službe Hrvatske kuće izjavio je da je Perković nazvala predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Matešu i propćila mu da "želi provesti cijeli dan s obitelji". U hotelu Pelham su je čekali Mateša i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, te predsjednik Hrvatskog atletskog saveza.

Perković je nakon osvajanja zlata na Olimpijskom stadionu s majkom Vesnom i bratom Markom imala privatno slavlje u jednom londonskom hotelu, ali je potom ipak spavala u Olimpijskom selu. Iz HOO-a će priopćiti novi datum konferencije za novinare.

Sandra Perković je prva Hrvatica koja je osvojila zlato na ljetnim Olimpijskim igrama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter