OI: Dan za medalje - barakudama zlato, kaubojima bronca!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je zlatno odličje na Olimpijskim igrama u Londonu! Barakude u završnom ogledu nadigrale Italiju 8:6 (1:2, 2:0, 2:1, 3:3) i tako osvojile šestu medalju za Hrvatsku na ovim Igrama, nakon Giovannija Cernogorza i Sandre Perković treću zlatnu. Zlato vaterpolista je 23. medalja koju je osvojila Hrvatska na olimpijskim igrama od osamostaljenja i šesta u Londonu, čime su ovo bile najuspješnije Igre u povjesti naše samostalne države..

To je najveći uspjeh hrvatskih vaterpolista koji su prije 16 godina, na Olimpijskim igrama u Atlanti, također igrali u finalu u kojem su sa 5:7 poraženi od Španjolske.

U današnjem finalu odabranici Ratka Rudića u svemu su nadmašili aktualne svjetske prvake Talijane koji ih nisu mogli spriječiti da zabilježe i osmu uzastopnu pobjedu na olimpijskom turniru i zasluženo osvoje prvu vaterpolsku zlatnu medalju.

Važnost utakmice napočetku je skratila ruke našim igračima, što koriste Talijani i preko Galla i Feluga koriste prednost igrača više i Talijani vode 2:0. Golom u posljednjoj minuti prve četvrtine Buljubašić je smanjio na 1:2. U drugoj četvrtini Joković najprije koristi igrača, a potom Barač golom iz daljine dovodi Hrvatsku u vodstvo 3:2. Odlično su u tim trenucima naši igrači igrali u obrani pa im Talijani nisu mogli postići gol 11 minuta. To je uspjelo tek Felugu sredinom treće dionice, koju smo opet dobili zahvaljujući odličnom Boškoviću koji najprije zabio gol s igračem više, a onda sigurno realizirao i peterac.

Posljednjih osam minuta započeli smo golom Jokovića za vodstvo  6:3, a zlatna ljevica naše ekipe 4:20 minute prije kraja koristi igrača više i dovodi naše do prednosti 7:4. Kada je Sukno 3:14 minute prije kraja postigao svoj prvi, a osmi za Hrvatsku slavlje je moglo početi, jer su naši suparnici golovima Presciuttija i Feluga samo uspjeli smanjiti.

Svi naši igrači zaslužuju pohvale za odličnu igru u kojoj su golove postigli Maro Joković (3), Miho Bošković (2), Sandro Sukno, Samir Barač i Ivan Buljubašić po jedan gol, a sjajni vratar Josip Pavić  sakupio 7 obrana, ali Igre u Londonu posebno će pamtiti Igor Hinić kojemu su ovo bile pete Igre na kojima je nastupio i jedini je član naše momčadi koji ima i srebrnu medalju sa OI u Atlanti. Odličnu partiju pružio je i naš drugi centar Nikša Dobud nad kojim su napravljena tri isključenja, ali i svi ostali igrači koji su svojim zalaganjem umnogome pomogli Paviću da bude još sigurniji na golu.

Finalni dvoboj u Londonu su pratili hrvatski premijer Zoran Milanović, te ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, kao i brojni hrvatski sportaši koji su još u engelskoj prijestolnici.

Utakmica je odigrana u Waterpolo Areni, a sudili su Borrell iz Španjolske i Juhasz iz Mađarske.

HRVATSKA: Pavić, Burić, Bošković 2 (1), Dobud, Joković 3, Buljubašić 1, Muslim, Bušlje, Sukno 1, Barač 1, Hinić, Obradović, Vićan.

ITALIJA: Tempesti, Perez, Gitto, Figioli, Giorgetti 1, Felugo 2, Giacopo, Gallo 2, Presciutti 1, Fiorentini, Aicardi, Premuš, Pastorin.

Peterci: Hrvatska 1 (1), Italija -.

Realizacija igrača više: Hrvatska 6 (4), Italija 10 (3).

U utakmici za treće mjesto Srbija je pobijedila Crnu Goru s pogotkom razlike, 12:11 (3:2, 1:3, 4:5, 4:1).(Hina/foto Reuters i Drago Sopta/CROPIX)

Rudić najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena

Ratko Rudić (64) danas je u Londonu osvojio svoju četvrtu zlatnu i šestu olimpijsku medalju koje je zaslužio kao igrač i kao izbornik.

Kao igrač je osvojio srebrnu medalju na OI u Moskvi 1980. godine, a kao trener osvojio je tri uzastopne zlatne medalje na igrama u Los Angelesu 1984. i Seulu 1988. na klupi Jugoslavije, te 1992. u Barceloni kao izbornik Italije, a u Londonu 2012. kao izbornik Hrvatske. Kao trener osvojio je još i broncu s reprezentacijom Italije na Igrama u Atlanti 1996. godine. 

Sada se Ratko Rudić, koji je na klupi Hrvatske odradio i drugi olimpijski ciklus, može pohvaliti da je u tih osam godina sa vaterpolistima Hrvatske osvojio čak devet medalja, a naslovima prvaka svijeta i Europe te pobjednika Svjetske lige sada je priključio i najsjajnije zlatno olimpijsko odličje sa XXX. Igara u Londonu.

U borbi za brončanu odličje na rukometnom turniru u Londonu Hrvatska je deklasirala Mađarsku 33:26 (19:14)! Treća je to olimpijska medalja naših rukometaša koji su na olimpijskim igrama u Atlanti i Ateni osvojili zlatna olimpijska odličja.

Utakmica se igrala u Basketball Areni, a sudili su Vaclav Horacek i Jiri Novotny iz Češke.

HRVATSKA: Losert, Alilović, Balić, Duvnjak 6, Lacković 7, Kopljar 3, Vori 2, Gojun, Horvat, Vuković 1, Bičanić, Buntić 1, Štrlek 5, Ćupić 8.

MAĐARSKA: Fazekas, Mikler, Ilyes, Csaszar, Mocsai, Ivancsik 2, Harsanyi 7, Putics 5, Laluska, Nagy 6, Vadkerti 1, Zubai 3, Schuch, Lekai 2.

Poraz protiv Francuske u polufinalu utjecao je na početku utakmice protiv Mađarske na naše rukometaše koji su puno griješili u obrani pa je vratar Alilović prvu obranu imao tek u 18. minuti, a prvo vodstvo naši su ostvarili u osmoj minuti za 5:4 zahvlajujući pogotku Igora Vorija. Ipak veća kvaliteta naših igrača, posebno u vanjskoj liniji, došla je do izražaja i prvo poluvrijeme smo dobili s pet golova razlike 19:14.

Mađari su u drugi dio utakmice ušli odlučni da smanje vodstvo naših koji su im u tome pomogli neinventivnom igrom u napadu jer čak pet minuta nisu uspjeli postići pogodak pa su Mađari su nam se približili na samo tri gola razlike (23:20). Naši tada ponovno ubrzavaju, a brzi protok lopte Mađari ne mogu pratiti pa Lacković, Duvnjak, Ćupić i Štrlek serijom efektnih golova s krila i vanjskih pozicija u 48. minuti stvaraju prednost od šest pogodaka i praktički zaključavaju utakmicu.

Do kraja susreta naši su rutinirano kontrolirali rezultat, a u tim trenucima razbranio se i vratar Mirko Alilović koji imao 13 obrana pa su naši i puno prije nego što su češki suci odsvirali kraj započeli sa zasluženim slavljem.

Brončana olimpijska medalja je svakako veliki uspjeh, ali ostaje žaljenje zbog slabog izdanja naše reprezentacije u susretu protiv Francuske u kojem kauboji nisu bili pravi. Budući da se radi o relativno mladoj momčadi koja će nakon Londona doživjeti tek neznatne promjene, od naših rukometaša na budućim velikim natjecanjima možemo očekivati nova odličja.

U finalu muškog rukometnog turnira Francuska je pobijedila Švedsku 22:21 (10:8). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter